ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині спостерігається дефіцит вакцини

Львівський портал

|

На Львівщині кожна друга дитина не щеплена через брак сировини. Про це кажуть у Львівській обласній СЕС. Там дефіцит вакцини відчувають ще з початку року, саме тоді  відбулися останні надходження вакцини в область. Передає «Львівська хвиля».

Зараз у лікарнях використовують ту вакцину, яка залишилася ще з минулого року.

«Останній раз надходження вакцини було у лютому. З лютого надходжень вакцини не було. Але дійсно – дефіцит вакцин є. Можна сказати, що кожна друга дитина не щеплена», –  розповіла головний позаштатний епідеміолог головного управління охорони здоров`я Наталія Тімко.

Бракує вакцини для щеплення проти дифтерії, кашлюка, правця, кору, краснухи. Як наслідок, наприклад,  відсоток щеплених дітей до року – становить 11%, тоді як треба – 45%. Те саме і по інших вікових категоріях, а це означає, що збільшується кількість слабкого до вірусів населення.

«Якщо ми маємо відсотки охоплення від дифтерії, правця – 38% за минулий рік. До бажаних 95% – не дотягує. Відповідно, є загроза захворіти на дифтерію», – зазначила епідеміолог обласної СЕС Наталія Гончар.

Якщо ситуація із відсутністю вакцини триватиме і далі – дійсно можуть виникнути проблеми із спалахом захворювань. «Немає ніяких вакцин крім манти. Якщо ситуація буде продовжуватись і будемо мати проблеми з епідемією, буде біда», –  підтверджує сімейний лікар Володимир Ропяк.

Тим часом у СЕС заспокоюють, кажуть, надходження сировини для щеплень чекають  найближчим часом. Мовляв, на сайті Міністерства охорони здоров’я вже є інформація про розподіл п’яти видів вакцин.

Нагадаємо, минулого тижня Міністерство охорони здоров`я заявило, що зараз в Україні практично немає вакцин для проведення щеплень дітям у зв`язку з тим, що графік їх закупівлі було порушено. Ця ситуація вже відбилася на графіку щеплень. Відтак, МОЗ підготувало проект наказу про новий календар щеплень, включаючи інструкції для лікарів про дії в цій ситуації. Крім того, нещодавно було закуплено вакцини на 108 млн гривень і тільки почалися перші поставки в області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *