ОСТАННІ НОВИНИ

Штрафи за зарплатню в конвертах радикально зростуть

Львівський портал

|

Штрафи за зарплату «в конвертах» збільшаться, стверджує головний державний інспектор із питань праці Андрій Черкасов. У такий спосіб влада намагається «детінізувати» доходи населення. Штрафи треба збільшувати, адже наявні санкції не здатні налякати підприємців, запевняють у держінспеції. Між тим експерти зауважують: перед тим, як посилювати штрафні санкції, варто створити сприятливі умови для працедавців.

За результатами досліджень Інституту соціології НАН України, в Україні щонайменше 4 мільйони людей отримують зарплату нелегально. Близько 140 мільярдів гривень виплачується «у конвертах» і відповідно не оподатковується. А це означає, що до держбюджету щороку не доходить 50 мільярдів гривень.
Між тим у владі запевняють, що продовжують боротися з «тінню». Якщо штрафи у 500 гривень не зупиняють підприємців, суми варто збільшити у декілька разів, заявив головний державний інспектор України з питань праці Андрій Черкасов.
«Той, хто бере працівника на нелегальну роботу, – злочинець. У нас ті, хто нелегально працює, у становищі рабів. Навіть якщо ми ухвалимо нові штрафи, вони залишатимуться найменшими в Європі. Разом з тим розробляються законопроекти про лібералізацію трудових відносин, які схилятимуть роботодавців не платити в конвертах. Поряд з батогом має бути й пряник», – зазначає Андрій Черкасов.
Якщо зараз штраф за невиконання трудового законодавства – максимум 850 гривень, то новий законопроект передбачає штраф у 40 разів більший, 34 тисячі.
В ефективності владної ініціативи сумнівається колишній міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв. Спочатку він радить створити сприятливі умови для підприємців, щоб стимулювати працедавця платити «білу» зарплату.
«Заробітна плата в тіні – це хвороба, яка потребує комплексного підходу. Однією дією, тим більш адміністративними заходами, її ніколи не вирішиш. Нам треба створити умови, які б стимулювали роботодавця виводити зарплату з тіні. І от коли з’явиться стимулювальна частина, то після цього треба посилювати адміністративну і кримінальну відповідальність», – запевняє Михайло Папієв.
 Пересічні українці по-різному ставляться до зарплати в конвертах.
 «Багато хто зараз отримує зарплату в конвертах. Підприємцям не вигідно розраховуватись офіційно – податки давлять», – вважає 54-річний Михайло.
«Я науковець. Отримую зарплату офіційно і маю трудовий стаж. Я вважаю, що пенсія – певна гарантія в майбутньому», – каже Христина, якій 34 роки.
 Найбільше зарплат у конвертах на сучасному ринку праці отримують працівники у сільськогосподарській галузі, в закладах харчування, торгівлі, будівництві, а також водії. Найвищі офіційні зарплати пропонують працівникам нафтогазового сектору.

Радіо “Свобода”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *