ОСТАННІ НОВИНИ

Система контролю продуктів з ГМО в Україні є неефективною - результати аудиту

Львівський портал

|

акон «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» є недосконалим і недієвим, а запроваджена державна система біобезпеки – неефективною. Про це «Коментарям» повідомили у прес-службі Рахункової палати за підсумками проведеного аудиту діяльності центральних органів виконавчої влади, що зобов’язані забезпечувати функціонування державної системи біобезпеки.

Як зазначають аудитори, в країні на законодавчому рівні не визначено єдиний орган, який би здійснював координацію діяльності у цій сфері та ніс відповідальність за держреєстрацію, введення в обіг ГМО та продукції, виробленої з їхнім використанням, експорт, імпорт і транзит ГМО. Це призвело до масової безвідповідальності у цій сфері.

«Діючими у 2009 – 2010 роках положеннями про центральні органи виконавчої влади не було передбачено виконання визначених законом повноважень щодо забезпечення державної системи біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні ГМО.

У результаті такої безконтрольності ризики до можливого вивільнення ГМО в навколишнє середовище посилюються, а суспільство не має достовірної інформації про стан довкілля та про якість харчових продуктів, підкреслюють у Рахунковій палаті.

«За умови бездіяльності центральних органів виконавчої влади існує пряма загроза національній безпеці держави, адже гарантування неможливості проникнення на територію України ГМО є лише ілюзією, що може призвести до непередбачуваних наслідків», – зазначають експерти.

Нагадаємо, Україна приєдналася до міжнародних угод з питань біобезпеки та заборонила застосування на своїй території генетично модифікованих організмів (ГМО) без державної реєстрації за винятком випадків, коли ця продукція використовується з метою державної апробації (випробування).

Comments.UA

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *