ОСТАННІ НОВИНИ

В прокуратурі Львівщини влаштували «рознос» контролюючим органам

Львівський портал

|

В прокуратурі Львівської області відбулась міжвідомча нарада про стан додержання вимог законодавства про раціональне використання та охорону надр на території Львівщини. Заступник прокурора Богдан Татарин розкритикував роботу контролюючих органів через незаконне видобування корисних копалин на території області. Про це повідомляє прес-служба Управління прокуратури у Львівській області.

Як відзначили на нараді, незважаючи на вжиті заходи, як з боку органів контролю, так і органів влади, порушення вимог законодавства про надра виявляються і надалі. Зокрема, до цього часу Львівською обласною радою не затверджено Програму розвитку мінерально-сировинної бази Львівської області, а заплановані заходи Програми охорони навколишнього природного середовища Львівської області на 2009-2012 роки не виконуються, бюджетні кошти та кошти цільових фондів для її виконання не передбачено і з 2009 року такі кошти не спрямовувались.

Міськміжрайпрокурори встановили, що місцеві органи влади самоусуваються та не проводять належний контроль за охороною та використанням надр в межах їхніх територій. Як наслідок, органи прокуратури порушили дві кримінальні справи стосовно посадових осіб органів місцевого самоврядування, які зловживаючи службовим становищем, організували незаконне видобування корисних копалин чи недбало віднеслись до виконання обов’язків із забезпечення надр.

На нараді відзначили, що такий стан з додержанням законодавства про надра зумовлений відсутністю належного державного контролю та управління, які здійснюються безсистемно та без врахування ситуації, яка склалась у сфері використання і охорони надр. Не належною в прокуратурі називають роботу Державного управлінням охорони навколишнього природного середовища, Держекоінспекції, яка не стежить за законністю видобування вапняку, торфу, піщано-гравійної суміші.

Піддано критиці і діяльність Державно організації ”Західна територіальна інспекція Державного геологічного контролю за веденням робіт по геологічному вивченню та використанню надр”, якою не забезпечено комплексного підходу до усунення порушень, виявлених перевірками та притягнення винних до відповідальності. Внаслідок такої роботи винні посадові особи уникнули передбаченої законом адміністративної відповідальності.

В прокуратурі також зазначають, що головним управлінням Держкомзему у Львівській області також не забезпечено належного контролю за додержанням вимог законодавства щодо оформлення надрокористувачами правовстановлюючих документів на земельні ділянки, проведення рекультивації відпрацьованих ділянок. А «Облводгоспом», незважаючи на поширені факти видобування піщано-гравійних сумішей з русел річок, дієвих заходів з протидії такій діяльності не вживав. Такі факти й надалі мають місце.

Участь у нараді, яку проводив, взяли керівники органів контролю, а саме Державної екологічної інспекції у Львівській області, головного управління Держкомзему області, Державного управління охорони навколишнього природного середовища області, ДО «Західна територіальна інспекція Державного геологічного контролю за веденням робіт по геологічному вивченню та використанню надр», територіальне управління Держгірпромнагляду, Львівське обласне виробниче управління водного господарства «Облводгосп» та міськміжрайпрокурори.

 

 

 

 

 

  

 

          

     

 

 

 

 

 

 

    

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *