ОСТАННІ НОВИНИ

Львів лідирує у наданні медичних послуг за принципом сімейної медицини

Львівський портал

|

На сьогодні, 65% львів’ян обслуговується за принципом сімейної медицини. Очікують, що наступного року цей показник сягне 80%. Про це розповів начальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб, інформує прес-служба Львівської міськради.

«За законом, з 1 січня 2020 року Україна повинна перейти на роботу за принципом сімейного лікаря.  Львів уже є лідером цього процесу. Першою почалося обслуговування пацієнтів за принципом сімейної медицини 2–га міська поліклініка на вул. Симоненка. Потім були перша міська лікарня з її практичним відділенням, 5-та міська поліклініка. Ми поступово готуємо кадри. Здійснюємо професійну психологічну підготовку лікарів.  Сімейна медицина  – це не є просто зміна вивіски, це фактична заміна  дільничного лікаря, який сьогодні є просто буфером, що відправляє пацієнтів до одного чи до іншого лікаря на сімейного лікаря, людину, яка спостерігає за сім’єю протягом усього життя. Знає дитячі хвороби, алергії, може змоделювати протікання вроджених хвороб, здійснити вчасну профілактику», – наголосив головний лікар міста Володимир Зуб.             

Єдине виключення – дітей віком до 6 років будуть обслуговувати педіатри. За словами Володимира Зуба, така практика буде правильною, адже це специфічна допомога новонародженим дітям. З шести років дитина переходить під нагляд сімейного лікаря. Таким чином сімейний лікар піклується про всю родину, знає всю історію своїх пацієнтів. За цим принципом сьогодні працюють європейські медичні заклади.  

«Якщо ми хочемо в Європу, то ми мусимо запроваджувати ці принципи у себе, зараз сімейною медициною охоплено 65% населення міста, наступного року ми збільшимо цей показник на 10-15%», – повідомив Володимир Зуб.                   

Одним з лідерів впровадження сімейної медицини є міська поліклініка №4. На базі поліклініки працює 5 відділень (62 дільниці), 84% населення району  обслуговують у поліклініці за принципом сімейного лікаря. До кінця року планується відкрити ще 2 відділення сімейної медицини і досягти 100% обслуговування населення за принципом сімейного лікаря. Крім того, за останні декілька років поліклініка зробила великий крок уперед не тільки в сфері надання медичних послуг за принципом сімейного лікаря, а і у  медичному обладнанні.            

Відділення жіночої консультації у жовтні 2008 р. обладнано фетальним монітором, що дозволяє вчасно виявити проблеми розвитку плоду або гостру гіпоксію та скерувати майбутню маму на стаціонарне лікування. Якісну діагностику жіночих хвороб дозволяє проводити сучасний цифровий кольпоскоп, встановлений у відділенні жіночої консультації. Крім того, у відділенні жіночої консультації працює школа відповідального батьківства та організовано підготовку до партнерських пологів. У 2008 році у поліклініці відкрито мамологічний центр. На сьогодні центр оснащено рентгенівським комп’ютеризованим мамографом «МАММО-МТ». Спеціально оснащено кабінет ультразвукової діагностики, в якому щорічно проходять огляд 2,5 тис жінок. За час роботи методом УЗД зроблено 9 735 обстежень.

Для якісної діагностики гастроентерологічних захворювань у поліклініці з 2008 року працює сучасний гастрофіброскоп, з допомогою якого можна не тільки виявити патологію, а й провести біопсію.              

З 2009 року у поліклініці працює цифровий ультразвуковий діагностичний апарат  “ULTIMA PA”, який дозволяє провести діагностику захворювань внутрішніх органів. На сьогодні апаратом обстежено більше 5 тис. людей.   

Клініко-діагностична лабораторія, що працює у поліклініці, здійснює понад 1 млн. досліджень за рік. У лабораторії поновлено матеріально-технічну базу, закуплено 6 сучасних мікроскопів, 2 центрифуги, 1 апарат «Старт-факс», ІФА для біохімічних досліджень.

Нагадаймо, поліклініка обслуговує 110,7 тис населення Сихівського району, з них 88,3 тис – дорослі мешканці та 22,4 тис – діти.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *