ОСТАННІ НОВИНИ

Нацбанк прогнозує, що через рік долар коштуватиме 8,3 грн

Львівський портал

|

Курс національної валюти через 12 місяців прогнозовано становитиме близько 8,3 гривні за долар. Такі дані містяться у аналітичному звіті Національного банку.

Виконавчий директор консалтингової компанії “Кейс-Україна” Дмитро Боярчук вважає, що дані НБУ – це не просто реальна цифра, а курс, у який враховано непередбачувані економічні сценарії. Тобто якщо населення раптом купить понад 2 мільярди доларів за місяць. На думку ж фахівця, курс нацвалюти буде на рівні 8,1 грн за долар.

У свою чергу старший економіст Міжнародного центру економічних досліджень Ільдар Газізулін вважає, що вже до кінця року курс нацвалюти становитиме 8,5 гривні за долар.

“Справа в тому, що падіння гривні так чи інакше все одно продовжуватиметься, а на початку 2012 року, за нашими прогнозами, інфляція збільшиться на 4-5%. Їй передуватиме ослаблення гривні у грудні. Зараз українці схильні до купівлі долара, впевненість у гривні потроху слабне. На жаль, ситуацію із курсом валют на 2012 рік поки важко спрогнозувати”, – зазначив він.

У той же час, голова Комітету економістів України Андрій Новак прогнозує курс нацвалюти на рівні 10 гривень за американський долар.

“По-перше, постійно зростає і так величезний державний борг України. Зараз він становить близько 470 мільярдів гривень, а на кінець року має складати 533 мільярди гривень. Уряд вже чекає не дочекається наступної позики, бо зрозуміло, що без неї падіння гривні прискориться. По-друге, в Україні зараз надшвидкі темпи інфляції. Якщо візьмемо 4 основні групи товарів: харчування, ліки, проїзд і комунальні послуги, якими користується більшість українців, то побачимо, що інфляція за півроку в Україні сягнула 45%”, – вважає Новак.

На думку фахівця, якщо восени ці два фактори зійдуться разом із негативним сальдо, то в Україні повториться ситуація осені 2008 року.

“Тоді сумніваюся, що буде заявлений Нацбанком курс гривні. Добре, якщо матимемо курс 10 гривень за долар”, – підкреслив він.

Нагадаємо, українці в червні 2011 року купили у банків валюти на 1,2 мільярда доларів більше, ніж продали, тоді як у травні – на 896 млн дол.

Сукупний об`єм операцій на готівковому ринку в червні зріс на 15% в порівнянні з травнем – до 4,592 млрд дол.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *