ОСТАННІ НОВИНИ

На площі Ринок археологи знайшли фундаменти давньої ратуші

Львівський портал

|

Львівські археологи знайшли фундаменти давньої ратуші. Фахівці Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України, які проводять розкопки у дворику ратуші, натрапили на мур, який, очевидно, є залишками фундаментів давнього магістрату. Про це повідомляє прес-служба НДІ «Рятівна археологічна служба».

«Зараз ми можемо сказати лише те, що віднайдений мур споруджений до 1826 року. Сам мур викладений з необробленого каменю. Загалом добре простежуються верстви, але інколи вони губляться через різний формат каменю. Найбільш ймовірно, що це фундаменти ранішої ратуші. Точніше датувати виявлений мур зможемо після того, як розкриємо більшу площу», – розповів керівник археологічної експедиції, науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» Назар Войтович.

Нині археологи дійшли до глибини двох метрів. Висота муру, який досі вдалося відкрити, становить 80 сантиметрів. Разом з тим археологи знайшли і уламки кераміки, що датуються XVIІ ст.  

За словами директора НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олега Осаульчука, віднайдення фундаментів давнішої ратуші було цілком прогнозованим.  

«Зараз треба їх детально дослідити і задокументувати. Було би добре дослідити ділянку вздовж всієї стіни будинку ратуші. Про це ми плануємо говорити з посадовцями Львівської міської ради. Адже ці рештки можна законсервувати і експонувати під накриттям. Подібний проект реалізували свого часу на центральній площі в Кракові», – розповів О. Осаульчук. 

Нагадаємо, археологічні дослідження у дворику ратуші почали 13 липня. Замовником робіт є управління капітального будівництва Львівської міської ради. Археологи повинні розкрити ділянку, на якій буде розташовано фундаменти зовнішніх ліфтів. За попередніми підрахунками, дослідження триватимуть від місяця до двох. 
 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *