ОСТАННІ НОВИНИ

Понад 16% грошей великого та середнього бізнесу обертається в тіні

Львівський портал

|

За розрахунками експертів Державної податкової служби, у тіньовому секторі економіки сьогодні обертається від 10 до 17% коштів. Такі цифри вдалося визначити аналізуючи діяльність підприємств з обсягом валових доходів понад 1 млн. грн. Про це під час наради повідомив заступник Голови ДПС України Олександр Клименко, передає прес-служба Кабміну.

З усіх досліджених фахівцями регіонів найбільші обороти нелегальний бізнес має у Дніпропетровській, Харківській, Одеській областях та у Києві.

При цьому рекордна питома вага підприємств з оборотом понад 1 млн. грн., які мінімізують податкові зобов’язання, функціонують у Харківській області – 16,7% від загального обороту. Також велику долю в регіональній економіці тіньовий сектор має у Одеській (15,2%) і Черкаській (13,4%) областях.

«Алгоритми дистанційного моніторингу та раннього виявлення суб’єктів тіньової економіки дозволять нам більш-менш точно оцінити обсяги проблеми. Відповідно, ми маємо можливість адекватно реагувати на це. У порівнянні з лютим цього року збори ПДВ зросли в 1,6 рази, в тому числі по підприємствах групи ризику – в 1,9 рази», – зазначив Олександр Клименко.

Водночас заступник Голови ДПС закликав своїх колег до активнішої роботи у цьому напрямку.

«У травні ми запобігли утворення фіктивного податкового кредиту на 615 млн. грн. У деяких регіонах податковий кредит знизився наполовину. Але поки що боротьба з тіньовою економікою не є однаково ефективною на всій території країни. Та ми цього доб’ємося, можливо, навіть за допомогою жорстких кадрових рішень», – підкреслив Олександр Клименко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *