ОСТАННІ НОВИНИ

Януковича просять розібратися із непрозорим розподілом держзамовлення між вузами

Львівський портал

|

 

Лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк звернувся до Президента України з вимогою втрутитися в ситуацію зі скороченням обсягів державного замовлення і його непрозорим розподілом держзамовлення між вищими навчальними закладами України. Про це повідомляє прес-служба партія.

У листі на ім’я президента Арсеній Яценюк зазначає, що Кабінет Міністрів України 29 червня прийняв постанову №709, якою затверджуються обсяги державного замовлення на підготовку фахівців, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів (післядипломна освіта) для державних потреб у 2011 році.

Цією постановою скорочується обсяг державного замовлення порівняно з 2010 роком. Викликають особливу стурбованість принципи і процедура його розподілу між вищими навчальними закладами. «Розподіл місць державного замовлення Міністерством освіти і науки, молоді та спорту «ручним» керуванням стає засобом тиску на вищі навчальні заклади. Це не сприяє підвищенню якості вищої освіти в країні та може призвести до порушення справедливості у доступі до вищої освіти», – йдеться у зверненні.

Арсеній Яценюк повідомив, що до нього як народного депутата надходять численні звернення від громадськості, представників академічного середовища щодо непрозорого розподілу обсягу держзамовлення між вишами.

Для проведення достовірного аналізу з цього питання лідер «Фронту Змін» надіслав звернення до прем’єр-міністра України Миколи Азарова. Він вимагає від голови уряду надати офіційну інформацію про принципи та процедуру розподілу місць державного замовлення між ВНЗ III-IV рівня акредитації, а також розподіл обсягу держзамовлення за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра та магістра між ВНЗ III-IV рівня акредитації у розрізі галузей знань чи спеціальностей в 2010 та 2011 роках.

Коментуючи ситуацію, координатор напрямку «Суспільство знань» в Уряді Змін Лілія Гриневич підкреслила, що дії керівництва Міністерства освіти не мають нічого спільного із покращенням ситуації з доступністю та якістю освіти для всіх в Україні, як це гарантує Конституція. «Практика розподілу місць державного замовлення між вишами перетворилася на спосіб покарання вузів, які можуть мати власну позицію, що не співпадає з позицією Міністерства. Провідним університетам країни, за напрямками, де є розвинуті науково-педагогічні школи, значно скорочують обсяг державного замовлення. Серед них: національні університети «Києво-Могилянська академія», «Київський політехнічний інститут», Львівський національний університет ім. Івана Франка. У той же час таке ж скорочення не торкнулося вишів, наближених до керівництва міністерства, наприклад Національного авіаційного університету. Таким чином міністр іще більше звужує можливість талановитим, але небагатим дітям, навчатися за рахунок держави в кращих університетах країни», – зазначила вона. 

«Сьогодні у президента є вся влада в країні, й він несе відповідальність за те, що відбувається. Він має не допустити звуження права на освіту в Україні», – додала Лілія Гриневич.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *