ОСТАННІ НОВИНИ

Реставрацію у церкві Івана Хрестителя планують закінчити до вересня

Львівський портал

|

Ремонтно-реставраційні роботи у церкві Івана Хрестителя планують закінчити до вересня.

З міського бюджету на проектні роботи, на заміну даху та на проведення гідроізоляції фундаменту виділено 700 тис. грн. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Роботи, відповідно до результатів тендеру, проводить підрядна організація «Стела».

 «Зараз тривають роботи з заміни даху. Ремонтники влаштовують гонтове покриття, а також замість бляшаної покрівлі влаштовують мідну. Роботи уже виконані на 30%», – розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Гонт для покриття церкви закупили у с.Яворів, що на Івано-Франківщині. «Гонт там виготовляють тим методом, як і сотні років тому. І інструменти використовують дуже давні. Колись гонтом покривались і будинки, його виготовляли у Львові. Тепер же нам довелось досить з далеку його вести, у Львівській області ми його не знайшли. Виготовлення гонту – ручна робота. Одна гонтина коштує 1,5 грн. Але це ще не кінцевий результат роботи, гонт ще треба відповідно обробити. Гонтове покритя служить до 20 років. Адже це натуральний матеріал», – зазначила Лілія Онищенко.

Як розповів керівник підрядної організації «Стела» Михайло Гаврик, на храм Івана Хрестителя потрібно орієнтовно 16,5 тис. гонтин. «Він криється у три шари і на 1 м.кв. потрібно 100-150 гонтин», – уточнив Михайло Гаврик.

Нагадаємо,  тут уже виконано реставрацію фундаментів. «Зараз працюємо над горизонтальним плануванням, щоб понизити рівень грунту, щоб зробити благоустрій», – додав Михайло Гаврик.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *