ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівський музей урочисто передали ікону «Покрова Богородиці»

Львівський портал

|

У Львові відбулась презентація та урочиста передача ікони ХVI ст. «Покрова Богородиці», яку 27 років тому вкрали з львівського музею. Святиню передали на зберігання в Національний музей імені Андрея Шептицького.

За словами директора музею Ігора Кожана, ікона знаходиться в хорошому стані і її зможуть побачити всі бажаючі. Мистецтвознавці зазначають, що цінність цієї ікони ще й в тому, що немає більше ікон «Покрови Богородиці» XVI ст. Є лише одна, яка знаходиться у Луцьку.

Майже три десятиліття тому цю та багато інших ікон було викрадено з фондів Львівського музею українського мистецтва (нині – Національний музей у Львові імені Андрія Шептицького). Московський колекціонер Ігор Возяков віднайшов святиню, викупив та заявив про бажання повернути її в історичне місце.

«Я точно знаю, що не людина приходить до ікони, а ікона до людини, до того ж завжди з якоюсь задачею. Випадкових людей, які займаються їх колекціонуванням, теж немає. Зазвичай, це хранителі, які несуть відповідальність за те, що потрапило до них в руки», – зазначив меценат.

Оціночна вартість цієї ікони – 350 тисяч євро. Реальну вартість Ігор Возяков вирішив залишити в таємниці.

Повернута сакральна пам’ятка одна з 22 ікон, які вкрали ще 1984 року. Дев’ять вдалося повернути майже відразу після крадіжки, десята повернулася до Львова через 20 років, а одинадцята – «Покрова Богородиці» – через 27 років.

На представленні ікони в музеї ім. А. Шептицького були представники Львівської облдержадміністрації, Львівської облради, міської ради Львова, а також мистецтвознавці та громадськість.

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *