ОСТАННІ НОВИНИ

Табачник «пресує» Львівський університет імені Франка?

Львівський портал

|

Відкриті та прозорі принципи формування державного замовлення, що були запроваджені в 2008-2009 роках, не беруться до уваги теперішнім очільником Міністерства освіти, вважають у Львівському національному університеті імені Івана Франка

Цей висновок може зробити кожен, хто знайомиться з цьогорічним держзамовленням. Критерії розподілу бюджетних місць є невідомими. Тому зменшення обсягу прийому до ВНЗ є незрозумілим, йдеться у заяві прес-служби університету.

«Тенденція до скорочення держзамовлення простежується вже не перший рік. Очевидно, що ВНЗ очікували корекції своїх пропозицій. Однак одержані результати перейшли всі допустимі межі.  Так, ще в 2010р. ЛНУ ім. Івана Франка вже відчув суттєве скорочення, коли в цілому по Україні такого скорочення не було. У порівнянні з 2009 роком нинішнє держзамовлення зменшено на 20,1%. З огляду на відкриття нових спеціальностей потреби Університету в держзамовленні зросли. Загалом, відповідно до поданих в МОНМС у 2011р. замовлень, скорочення становить 20,4%. У порівнянні з 2010 роком воно зменшено в середньому на 15,6%.

Викликає стурбованість скорочення бюджетних місць на  окремі напрями. У порівнянні з 2010р.  цьогоріч набір на «журналістику» в ЛНУ ім. Івана Франка зменшили на 15 осіб (33%), а, зіставляючи  дані 2009 року, – на 30 осіб (50%). І це при тому, як по Україні за 2 роки скоротили держзамовлення на 115 осіб, що становить 28,4%.

На прес-конференції  в Харкові міністр Дмитро Табачник  заявляв про підвищення вимог до профільності вишів, про те, що «не будуть аграрні університети отримувати ліцензії на підготовку психологів і юристів, менеджерів, хореографів…».  Тому дивною і нелогічною є позиція Міністерства щодо відкриття напряму «журналістика» у технічних ВНЗ і надання їм бюджетних місць у повному обсязі, а держзамовлення для найстарішої в Україні школи журналістики ЛНУ ім. Івана Франка скорочено на 50%.  

Схожа ситуація і на юридичному факультеті. Правнича школа ЛНУ ім. Івана Франка веде свій початок з 1784 року та є однією із найпотужніших і найбільш знаних не лише в Україні, а й у світі. Однак, незважаючи на потужний науковий потенціал факультету (21 д-р юрид. наук), відбулося суттєве скорочення бюджетних місць. Хоч в Україні є чотири загальновизнані юридичні школи, і юридичний факультет Університету споконвіку випускали добрих юристів. Зокрема за напрямом «право» держзамовлення зменшено на 29% порівняно з минулим роком і на 48% порівняно з 2009 роком, коли загалом по Україні цей показник становить близько 15,2%. Більше того, відкриття юридичних спеціальностей і надання Міністерством бюджетних місць технічним ВНЗ суперечить згаданим вище заявам очільника МОНМС.

Не менш гострим є й питання з економістами. На окремих напрямах економічного факультету, зокрема з «економіки підприємства», «маркетингу» показник скорочення держзамовлення сягнув 100%, «економічної кібернетики», «міжнародної економіки» – 50%.

Усупереч запевненням міністра щодо збереження обсягів прийому на природничі напрями в ЛНУ ім. Івана Франка відбулося скорочення держзамовлення. Зокрема у порівнянні з 2010 роком на денну форму навчання зі спеціальності «геологія» зменшено обсяг на 18 % та на заочну форму навчання зі спеціальності «біологія» –  на 50%.

Скорочення підготовки істориків ЛНУ ім. Івана Франка становить 28% у порівнянні з 2009 роком, а з 2010 роком –  18,2%, коли по Україні – 20,3%.

Факультет культури та мистецтв цьогоріч не отримав жодного бюджетного місця на нововідкритий напрям «хореографія».

У ЛНУ ім. Івана Франка навчається значна кількість осіб із особливими потребами, більше того – Університет виступає за рівний доступ усіх охочих здобувати якісну освіту та забезпечує необхідні для цього умови. Як же вступатимуть молоді люди з особливими потребами, зокрема на напрями «право» і «психологія», коли на заочну форму навчання державного замовлення взагалі немає (у попередні роки місця держзамовлення на ці напрями Університет отримував)?!!

Метою нинішнього керівництва МОНМС є «покращання якості і доступності освіти та посилення позиції українських університетів у міжнародних рейтингах». Тоді як розцінювати дії міністерства щодо університету, який є лідером серед українських ВНЗ за результатами рейтингу Webometrics?

Якщо тенденція катастрофічного скорочення держзамовлення  спостерігатиметься й надалі, то це, очевидно,  неминуче призведе до скорочення викладацького складу, оскільки розрахунки наявності штатних посад, який доводить МОНМС базується на кількості студентів бюджетної форми навчання.  З огляду на це дивними є заяви ректорів технічних ВНЗ, які не вбачають у динаміці скорочення держзамовлення «нічого трагічного» та закликають спокійно реагувати на згадані вище вражаючі факти.

Такі рішення МОНМС, зважаючи на складну соціальну ситуацію (адже більшість не в змозі оплатити навчання), відбирають конституційне право молодих людей на здобуття безкоштовної освіти.

Не зважаючи на масштабне цьогорічне скорочення випускників шкіл, у ЛНУ ім. Івана Франка вступна кампанія подібна до минулого року (у 2010р. було подано близько 25 000 заяв). У середньому до приймальної комісії щодня надходить 1,5-2 тис. заяв. Станом на 13 липня 2011 року подано  понад 15,5 тис. заяв» – йдеться у заяві.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *