ОСТАННІ НОВИНИ

Завтра ікону «Покрова Богородиці» передадуть львівському музею

Львівський портал

|

Завтра у Львові відбудеться презентація ікони ХVI ст. «Покрова Богородиці», яку 27 років тому вкрали з львівського музею. Про це повідомляє прес-служба Львівської облдержадміністрації.

Представлення відбудеться в Національному музеї імені Андрея Шептицького (проспект Свободи,20). На заході будуть представники Генерального консульства Російської Федерації у Львові, Львівської обласної адміністрації, Львівської міської ради, широкої наукової та культурної громадськості.

Ікону вирішив повернути Львову російський колекціонер і меценат Ігор Возяков. Він віднайшов святиню, викупив та заявив про бажання повернути її в історичне місце, у Національний музей у Львові імені Андрія Шептицького.

Працівники Київської обласної митниці в пункті пропуску «Бориспіль» вже завершили митні процедури по ввезенню неоціненного скарбу на митну територію нашої держави в найкоротший термін, тим самим полегшивши її повернення додому.

Відомо, що майже три десятиліття тому цю та багато інших ікон було викрадено з фондів Львівського музею українського мистецтва (нині – Національний музей у Львові імені Андрія Шептицького). Як говорив в одному з інтерв’ю засновник музею «Дім ікони» в Москві Ігор Возяков: «Я точно знаю, що не людина приходить до ікони, а ікона до людини, до того ж завжди з якоюсь задачею. Випадкових людей, які займаються їх колекціонуванням, теж немає. Зазвичай, це хранителі, які несуть відповідальність за те, що потрапило до них в руки».

Про передачу ікони І.Возяков заявив в ефірі одного з українських телеканалів. На запитання ведучого, скільки колекціонер заплатив за цю ікону, Ігор Возяков відповів: «Оціночна вартість цієї ікони-350 тисяч євро. Реальну вартість я хотів би утримати в таємниці». За словами Возякова, він вирішив повернути ікону Україні, тому що такі сакральні речі повинні бути там, де їхнє місце.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *