ОСТАННІ НОВИНИ

Для маленьких львів’ян провели майстер-клас з паперової пластики

Львівський портал

|

Педагоги гуртка «Декоративний» (УДЮМК Личаківського району) за підтримки управління сім’ї, молоді та спорту провели майстер-клас з виготовлення композиції з гофрованого паперу у приміщенні клубу «Світанок» за адресою вул. Пасічна, 64. До участі були залучені 15 дітей молодшого та середнього шкільного віку, інформує прес-служба ЛМР.

Основним завданням майстер-класу є навчити дітей посидючості та відповідальності, за допомогою розвитку дрібної моторики рук розкрити приховані таланти дитини, розгледіти ранні прояви проблем розвитку. Через невимушений спосіб навчити основ композиції, поринути у світ Українських автентичних орнаментів, зуміти поєднати смислове навантаження твору з зовнішнім виглядом виробу. Під час виконання паперової пластики дитина концентрує свою увагу, розвиває акуратність, вивчає динаміку повтору та розвиває логічне мислення.

«В нас проходить гурток декоративного мистецтва. Ми сьогодні виготовляємо троянди для подарунків, наприклад, діти можуть подарувати їх мамам, або як прикраси на стіну. Ми розвиваємо, в першу чергу, моторику рук. Ми робимо заготовки пелюсточок спочатку, потім діти зліплюють до купи пелюсточки. Кожен може виконати, навіть хлопчики приходять і їм це вдається. Головне бажання. Розвивається і охайність, бо вони стараються, розвивається мислення. Заняття і майстер-класи ми проводимо часто, на різні теми», – розповіла педагог-організатор гуртка Галина Барзій.

Вироби з гофрованого паперу – один з кращих способів вивчення ритму та повтору у композиції художніх творів, а також одна з найдивовижніших технік паперової пластики.

Одним з основних районів розвитку мистецтва витинанки та паперової пластики на Західній Україні є Івано-Франківська та Львівська області. На початках розвитку мистецтва паперової пластики, що припадає на І половину 20 століття використання було лише ужитковим. В основному використовувалось для оздоблення сільських хат та для прикрашення новорічних ялинок та інших обрядових оберегів. Переважно виконувались бідними людьми через відсутність коштів для придбання дорогих прикрас.

 «Майстер-клас з пластики гофрованого паперу – це частина мистецьких акцій, які проводяться в УДЮМКах Львова в літній період. Такі заходи призначені охопити якомога більшу частину дозвілля дітей під час літніх канікул. Безумовно зараз значно менше дітей приходять у гуртки, в порівнянні з навчальним періодом, але в місті є багато дітей, яким потрібно організувати дозвілля. Власне УДЮМКи влаштовують і такі акції, і різноманітні методики малювання, в тому числі, й на склі, ліпнина з глини, солоного тіста і багато інших. Сюди може прийти кожна дитина, оскільки це безкоштовно. Діти, які займаються в наших УДЮМКах, мають можливість сюди прийти і навчитися чогось нового. Я бачу, що їм це цікаво і думаю, що вони опановують цю техніку з радістю для себе. УДЮМКи протягом літа працюють без перерви. Певна частина педагогів іде у відпустку, але це не впливає на роботу гуртків. УДЮМКи забезпечені канцелярським приладдям і розхідними матеріалами для різноманітних майстер-класів, тому діти можуть приходити сюди з порожніми руками», – розповів в. о. обов’язків начальника управління сім’ї, молоді та спорту Львівської міської ради Віктор Степанюк.

Схожі майстер-класи періодично проводяться установою. У час святкування великодніх свят було проведено майстер-класи з Великодньої листівки, прикрас із солоного тіста, розпису на склі. Майстер-класи з писанкарства стали для установи щорічними та переросли у «Писанкарську школу», яка проводиться у передвеликодні тижні. Торік школу відвідало більше 200 дітей із усього Львова, роботи учасників представлено на виставці «Великдень очима дитини».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *