ОСТАННІ НОВИНИ

Україна безнадійно старіє

Львівський портал

|

Старіння населення – тенденція розвитку європейського суспільства в цілому і України – зокрема: середній вік населення країни на початок 2011 року становив 40,3 років, причому середній вік жінки на 5 років випереджає показник середнього віку чоловіків – 42,7 проти 37,5. Про це сьогодні у ході прес-конференції, присвяченій демографічної ситуації в світі, заявила заступник голови держкомітету статистики Наталія Власенко.

«Починаючи з 60-х років минулого століття населення України за шкалою ООН належало до числа населень, що перебувають на порозі старості, бо частина осіб віком 65 років і більше становила у нас 6,9%», – зазначила Власенко.

За її словами, у 1989 році це населення вже можна було характеризувати як старе. А показник людей похилого віку становив 11,7%.

Також Власенко зазначила, що на початок 2011 року група людей похилого віку в Україні становила 15,3%.

У свою чергу заступник директора інституту соцдосліджень НАН України Олена Макарова підкреслила: надії на те, що в найближчому майбутньому ситуація зміниться на краще, немає.

«За прогнозами експертів, до 2050 року кількість людей, які старші за 60 років становитиме 32% від усього населення України. Тоді як кількість працездатного населення становитиме всього половину від загальної кількості громадян», – зазначила Макарова.

На думку експертів, основна причина старіння населення України – скорочення народжуваності. Крім того, на це впливають важкі економічні умови в країні і низькі соцгарантії з боку держави.

На думку Макарової, такий негативний прогноз повинен стимулювати державну активність у вирішенні цієї проблеми, насамперед – у питаннях народжуваності, а також сприяти міграції молодого населення в межах України.

Також, на її думку, дуже важливо в корені змінити суспільне ставлення до людей похилого віку. Як зазначає Макарова, їх необхідно активно інтегрувати в життя суспільства і давати можливість реалізовувати свій потенціал.

Comments.UA

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *