ОСТАННІ НОВИНИ

Через зменшення держзамовлення у Львівському університету очікують значних скорочень

Львівський портал

|

Львівському національному університету імені Івана Франка суттєво “обрізали” державне замовлення на підготовку фахівців по всіх “стратегічних” спеціальностях. Через це на деяких факультетах доведеться звільнити половину викладачів. Про це пише Бюро журналістських розслідувань “Свідомо”. 

Скорочення торкнулося не лише економічних і правових спеціальностей, про що заявляв міністр освіти Дмитро Табачник у грудні минулого року, а й тих, котрі Міносвіти обіцяло не скорочувати, а додавати – хімія, біологія, геологія, географія, комп’ютерні науки. Так, на 36% “зрізали” бюджетні місця факультету природничих наук, на третину – комп’ютерні науки і історію, на 50% зменшили замовлення на культурологів і книгознавців, журналістів і політологів. 

У МОНМС взагалі прибрали держзамовлення на підготовку хореографів, для котрих викладав Олег Петрик – заслужений артист України і соліст балету Львівського національного академічного театру опери та балету. 

Майже на половину обрізали один із найпотужніших факультетів правознавства, який представляє одну з чотирьох юридичних шкіл країни, і більше як на половину “різанули” економістів, причім на 100% зрізали маркетологів та бакалаврів з економіки підприємства. 

Загалом бюджетних місць у виші поменшало на 20,5% для денного навчання і на 55% для заочного, при обіцяних МОНМС 10–15%. 

В університеті очікують, що, враховуючи цю ситуацію, доведеться звільнити половину викладачів юридичного, економічного факультетів, факультету політології та факультету мистецтв. Закриватимуться цілі кафедри.

“Свідомо” порівняло таке скорочення з іншим вищим навчальним закладом. Зробити це досі неможливо – Міносвіти не оприлюднило цифри державного замовлення для кожного окремого університету. 

Лише одиниці вишів “вибили” ці цифри з адміністрації МОНМС та опублікували їх. Тому порівнювали з грандовим університетом Шевченка, де приблизно такий же набір спеціальностей. Тут держзамовлення на підготовку бакалаврів “впало” на 17,9% – з 2515 до 2065 місць. При цьому правознавців тут замовили приблизно на 18% менше, ніж торік , факультет природничих наук “обрізали” на 16,7%, історію на чверть, економіку на 10%. Тобто всі стратегічні напрями, на котрі досі найбільший попит абітурієнтів, а отже і прибутки від цього теж більші, в столичному виші постраждали менше, ніж у львівському, але так само були “обрізані” хіміки, біологи, географи і геологи, чого МОНМС обіцяло не робити.

За яким принципом розподілялися бюджетні місця в університетах і чому міністр освіти Дмитро Табачник, попри обіцянки не чіпати природничі, математичні і комп’ютерні напрями, скоротив їх – невідомо. Жодних критеріїв поділу Міністерство освіти не має.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *