ОСТАННІ НОВИНИ

Лікарям платитимуть зарплату за новими правилами: за якість та обсяги

Львівський портал

|

З наступного року медикам нараховуватимуть зарплату за новими правилами – за рахунок доплат і надбавок за якість і обсяг виконаної роботи. Відповідні зміни до закону про охорону здоров`я, що стосується удосконалення надання медичної допомоги, було прийнято у четверг, 7 липня. За закон проголосували 242 депутати з 367 зареєстрованих в залі, пише Сегодня.

Цей закон був прийнятий у першому читанні 16 червня. Законом передбачається порядок утворення та припинення установ охорони здоров`я, їх класифікація та особливості діяльності.

Документом регламентується призначення керівників державних, комунальних установ охорони здоров`я на посаду шляхом підписання з ними відповідного контракту.

Відповідно до закону, хворих забезпечать сімейними лікарями, а лікарі отримуватимуть зарплату – від виробітку.

Чотири основних положення медичної реформи:

1. Вводяться п`ять рівнів медичної допомоги (надаватиметься безкоштовно):

– Екстрена – якщо життю людини загрожує небезпека (важкі травми, серцево-судинні захворювання, ураження струмом, утоплення). Надає служба швидкої допомоги.

– Первинна – за місцем проживання пацієнта, в амбулаторних умовах, сімейним лікарем або лікарем загальної практики. Включає лікування поширених хвороб: інфекційних, типу кору або вітрянки, простудних, травм і т. д. Для її надання будуть створені медичні та фельдшерсько-акушерські пункти, кабінети сімейних лікарів.

– Вторинна – в амбулаторії або стаціонарі вузькопрофільними спеціалістами (лор, окуліст, уролог). Її нададуть в поліклініках і лікарнях, об`єднаних в медокруга.

– Третинна – допомога при складних випадках захворювання або серйозних травмах, надається високоспеціалізованими установами охорони здоров`я (Центр мікрохірургії ока, тубдиспансери, онкоцентр і т. д.) за направленням, а в екстрених випадках – без направлення.

– Паліативна – на останніх стадіях невиліковних хвороб, включає комплекс заходів, спрямованих на полегшення страждань пацієнта та психологічної підтримки їх сімей (типу хоспісів).

2. Будь-який лікар (а не тільки в поліклініці, як зараз) отримає право видавати лікарняні листи.

3. З 1 січня 2012 року і по 31 грудня 2019 року первинну медичну допомогу надаватимуть не тільки сімейні лікарі (їх поки мало, а до 2019 року планують підготувати достатньо), а й, як і зараз, терапевти і вузькі фахівці (лори, невропатологи і т.п.).

4. Медикам піднімуть зарплату за рахунок доплат і надбавок за якість і обсяг виконаної роботи (наприклад, лікар-окуліст, до якого стоїть черга, заробить більше, ніж його колега, лікуватися у якого бажаючих мало).

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *