ОСТАННІ НОВИНИ

У Кримінальному кодексі введуть домашні арешти та електронні браслети для підозрюваних

Львівський портал

|

Уряд оприлюднив для громадського обговорення проект нового Кримінально-процесуального кодексу. Документ передбачає низку нововведень, зокрема пропонується запровадити домашні арешти терміном до двох місяців та електронні браслети для стеження за підозрюваними. Крім того, передбачені угоди обвинуваченого з потерпілим та взагалі скасовується таке поняття, як порушення кримінальної справи.
На думку керівника робочої групи, що створила цей проект, радника президентаАндрія Портнова, найголовніше досягнення, – те, що адвокат в суді матиме однакові права з прокурором. Тепер кожна сторона повинна доводити суду, що є доказом (провини або невинності), а що – ні, пише “Сегодня“.
Крім того, документом пропонується запровадити домашні арешти терміном до двох місяців та електронні браслети для стеження за підозрюваними.
Також передбачено повне скасування дослідування кримінальних справ. Адже поки в нас, за словами Портнова, 99,8% усіх судових рішень – це або обвинувачувальні вироки, або дослідування. І тільки 0,2% – виправдальні вироки. Тепер же якщо слідчий в процесі досудового слідства не зібрав доказів провини, то справу не відправлять на дослідування, а суддя буде зобов`язаний виправдати підсудного. В зв`язку з цим, розповів Портнов, ми чекаємо до 30% виправдальних вироків, як в Європі.
Вводиться таке поняття, як угода. Вона може бути з потерпілим або про визнання провини. Кожна з них затверджується судом. Угода обвинуваченого з потерпілим (окрім суспільно небезпечних злочинів, скажімо, вбивства) – якщо останній вважає, що перед ним виконані всі зобов`язання, відшкодовано збиток. Тоді він забирає свою заяву, слідство припиняється. Угода про визнання провини може бути двох видів.
Перший вид (при скоєнні нетяжкого злочину) – угода обвинуваченого зі слідством, коли обвинувачений добровільно визнає провину, готовий, приміром, відшкодувати збиток разом зі штрафом, тоді його звільняють від серйознішого покарання та накладають на нього згаданий штраф. Другий вид – якщо обвинувачений згоден співпрацювати зі слідством для розкриття тяжчого злочину. Тоді, з дозволу суду, йому обіцяють менший термін.
Взагалі скасовується таке поняття, як порушення кримінальної справи (слідчий зобов`язаний лише внести відомості про злочин в Єдиний реєстр досудових розслідувань і почати це розслідування). Це різко зменшить бюрократію в роботі правоохоронців.
Є ще низка нових моментів, на які, на думку Портнова, слід звернути увагу. Серед них – те, що, за новим КПК, основний запобіжний захід в економічних злочинах – застава (арешт – тільки якщо застава не сплачена). І взагалі арешт буде можливий лише тоді, коли стаття КК передбачає за злочин не менше 5 років для раніше несудимого.
“Зараз ми чекаємо висновку щодо нового КПК від Ради Європи, як тільки отримаємо – вноситимемо законопроект до парламенту на затвердження”, – сказав Портнов.

ТСН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *