ОСТАННІ НОВИНИ

„Львівобленерго” закликає вирішити проблему загальнобудинкового обліку електроенергії

Львівський портал

|

ПАТ „Львівобленерго” звертається до представників влади міста Львова та Львівщини, керівництва відомств з проханням конструктивно вирішити проблему, пов’язану із загальнобудинковим обліком електроенергії відомчих будинків. Мешканці відомчих будинків, в яких відсутній поквартирний облік електроенергії, розраховуються за електроенергію з балансоутримувачем (власником) будинку за суттєво вищими тарифами, аніж ті споживачі, котрі мають поквартирний облік електроенергії. Про це інформує відділ корпоративних зв’язків ПАТ “Львівобленерго”.

ПАТ „Львівобленерго” вже кілька років поспіль піднімає питання проведення розпуску  загальнобудинкового обліку електроенергії відомчих будинків. Ця проблема розглядалась на багатьох нарадах за участю представників Товариства, відомств та влади, проте досі не вирішена. А зі зміною тарифів на електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктам, ця проблема ще більше усугубилась.

В першу чергу це відбивається на витратах мешканців. Тарифи для категорії споживачів „населений пункт”, до яких відносяться споживачі будинків із загальнобудинковим обліком, є вищими, ніж тарифи для категорії споживачів „населення”. 

Мешканці відомчих будинків, в яких відсутній поквартирний облік електроенергії,   розраховуються за електроенергію з балансоутримувачем (власником) будинку за тарифами для категорії споживачів „населений пункт” (п.2.1 Порядку застосування тарифів на електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктам, затверджений Постановою НКРЕ України від 10.03.99р. № 309 з подальшими змінами та доповненнями, надалі — Порядок).

Згідно з п.2.2 Порядку, відпуск електроенергії споживачам категорії „населений пункт” (крім гуртожитків сімейного типу) проводиться за тарифом 36,48 коп. з ПДВ за             1 кВт/год.

Для порівняння: для споживачів категорії „населення” встановлені тарифи         28,02 коп. з ПДВ за 1 кВт/год спожитої електроенергії до 150 кВт/год на місяць, і 36,48 коп. з ПДВ за 1 кВт/год — електроенергія, спожита понад 150 кВт/год на місяць.

Розрахунки за спожиту електричну енергію мешканцями відомчих будинків здійснюється власниками відомчих будинків згідно з договорами на постачання електричної енергії, укладеними між відомством та ПАТ „Львівобленерго”.  Мешканці відомчих будинків в свою чергу оплачують за спожиту електроенергію власнику відомчого будинку.

Розрахунки відомств за спожиту електроенергію не завжди є стовідсоткові. Тоді виникає питання припинення електропостачання боржнику-відомству і, відповідно, мешканцям відомчих будинків.     

ПАТ „Львівобленерго” зобов’язане згідно з чинним законодавством України припиняти надання послуг електропостачання боржникам.

Водночас у „Львівобленерго” радять як вийти із ситуації. Передусім необхідно провести розпуск загальнобудинкового обліку електричної енергії, укласти прямі договори мешканців відомчих будинків з ПАТ „Львівобленерго” і перевести їх на прямі розрахунки за спожиту електроенергію з Товариством.

Розпуск здійснюється згідно з “Порядком розділення загальнобудинкового обліку електроенергії в житлових будинках” на підставі Правил користування електричною енергією та Правил користування електричною енергією для населення.

Згідно з чинним законодавством, проведення розпуску загальнобудинкового обліку електроенергії і облаштування поквартирного обліку електроенергії здійснюється за кошти балансоутримувачів (власників) будинків. 

Від балансоутримувача будинку та сприяння зі сторони влади залежить, як швидко мешканці перейдуть на поквартирний облік електроенергії і прямі договори з ПАТ „Львівобленерго”, що дозволить залишити в минулому ситуації, які виникають на сьогодні із розрахунками за спожиту електроенергію відомств. 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *