ОСТАННІ НОВИНИ

Від завтра Винники експонуватимуть виставку археологічних знахідок

Львівський портал

|

У четвер, 7 липня, о 15.30 у приміщенні Історико-краєзнавчого музею, що у Винниках, відбудеться відкриття виставки «Відкрита минувшина». Виставка приурочена 20-річчю від дня засування музею. На ній буде представлено археологічні знахідки з пам’яток Західної України, що зберігаються у фондах музею і були передані туди протягом останніх років. Про це повідомляє прес-служба Науково-дослідний центр “Рятівна археологічна служба”.

Це керамічні вироби, кам‘яні та металеві предмети побутового призначення, прикраси, тощо. Значна частина експонованих матеріалів була передана НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України, з якою Історико-краєзнавчий музей м. Винники пов‘язує багаторічна співпраця та спільний ювілей – 20 років діяльності. 

Справжню подорож крізь віки у ці дні пропонують здійснити своїм відвідувачам працівники музею. У Винниках, у рамках святкування 20-річчя Історико-краєзнавчого музею, відтворили давньоруське житло ХІ-ХІІ століть. Аби відновити не лише будівлю, а й частково атмосферу того часу, працівники музею організують майстер-класи з гончарства та ковальства. Окрім цього, на території садиби розмістять автентичний вертикальний прядений верстат, який на території України використовували до середньовіччя. Презентація етно-проекту відбудеться у четвер о 17.00 год. на території музею. 

Довідка:

Історико-краєзнавчий музей м. Винники створено в 1991 р., постійно діючу експозицію відкрито у 1994 р. Археологічна колекція музею розповідає про історію міста та околиць від пізнього палеоліту (27 тисяч років) до кінця ХІІ–ХІІІ ст. Окрасою експозиції є вотивний скарб пізньогальштатської-ранньолатенської доби та середньовічна кам’яна статуя. На окрему увагу заслуговує реконструкція за черепом зовнішнього вигляду людини лійчастого посуду, зроблена відомим антропологом С. Горбенком.

В окремій залі експонуються грамоти та документи, предмети побуту та культу, стародруки, різьба Оленського та Ф. Штуфліссера ХІV–початку ХХ ст.

В експозиції “Видатні люди” можна оглянути особисті речі та документи І. Огієнка (митрополита Іларіона), І. Липи, В. Левицького, К. Гриневичевої, М. Сопілки, О. Любич-Парохоняк, М. Федюка, І. Банах-Твердохліб.

У музеї працює відділ історії, культури та побуту етнічних українців з Надсяння, Лемківщини, Холмщини та Підляшшя з сектором історії української еміграції.

Музей систематично організовує змінні персональні та тематичні виставки.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *