ОСТАННІ НОВИНИ

Лише п`ята частина випускників влаштовується на роботу за фахом

Львівський портал

|

Не більше як 20% випускників навчальних закладів влаштовуються на роботу за отриманим фахом, кажуть спеціалісти. Серед основних причин – професійно-кваліфікаційний дисбаланс на ринку праці.

У Міносвіти повідомляють, що цьогоріч вперше за останні роки не скоротили державного замовлення на інженерні, математичні, хімічні напрями. Тоді, як зменшено на 10,5 тисячі місць ліцензованого обсягу на економічні фахи, бо нині вони на ринку праці не затребувані. Думки про престижність майбутньої професії лише заважають абітурієнтам під час її вибору, зазначають у державній службі зайнятості. Відтак, «на виході» матимеш «модну», але не ту спеціальність,  що приносить зиск та задоволення. 

«Профорієнтаційне визначення людини відбувається саме під час її навчання в школі – в старших класах. На момент закінчення школи молода людина має знати де вона буде навчатися, які навички отримає і саме головне – де вона може втілити ці навички в життя. Сьогодні є так звані «модні» професії: юристи, економісти, яких готують тисячі навчальних закладів. Одержавши диплом, ці тисячі випускників приходять на облік до служби зайнятості», – говорить заступник директора Державного центру зайнятості Костянтин Гранік.

Профорієнтація школярів стала стратегічним напрямом роботи держслужби зайнятості. Там, спільно з МОН, розробили та безкоштовно розповсюдили серед учнів 7-10 класів профщоденники – з описом видів спеціальностей, вимог до них та коментарями представників різних професій. До всього, служба зайнятості встановлює у школах профтермінали, проводить ярмарки професій, екскурсії на підприємства, зустрічі школярів із роботодавцями. А нещодавно, спільно з партнерами, оголосили всеукраїнський конкурс прозових творів профорієнтаційного спрямування для дітей.

«Коментарі»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *