ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати Львівщини просять захистити конституційні права чорнобильців

Львівський портал

|

Сьогодні під час сесії Львівської обласної ради депутати ухвалили рішення звернутися до народних депутатів фракції блоку “Наша Україна – Народна Самооборона”, фракції “Блоку Юлії Тимошенко – “Батьківщина” та позафракційних народних депутатів з пропозицією подати від імені сорока п`яти народних депутатів конституційне подання до Конституційного Суду України про визнання неконституційним пункту 4 прикінцевих положень Закону України № 3491-УІ „Про внесення змін до Закону України „Про державний бюджет України на 2011 рік”, яким обмежено конституційні права чорнобильців. Звернення виголосив депутат від ВО «Свобода» Андрій Холявка.

У зверненні йдеться:

«26 квітня 1986 року сталася одна з найстрашніших аварій на атомних електростанціях – на Чорнобильській АЕС, яка вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками. Основну частину робіт із ліквідації її наслідків було виконано в 1986-1987 роках, у них взяли участь приблизно 240 тис. осіб, загальна ж кількість ліквідаторів за всі роки складає приблизно 600 тис. осіб.

Указом Президента України від 10 листопада 2006 року засновано пам`ятну дату – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Тому двічі на рік представники української влади, якою б вона не була, виголошують зворушливі промови, у котрих «віддають належну шану» тим, хто брав участь у ліквідації наслідків катастрофи та хто постраждав від неї. Але далі обіцянок влада, як правило, не йде. Після відзначення пам`ятних дат для потерпілих від наслідків катастрофи настають будні, в яких є звичним неналежне фінансування «чорнобильських» програм, несправедливе нарахування пенсій та невиконання рішень суду з цього приводу.

Сьогодні замість вирішення існуючих проблем влада до старих додала нові, йдеться про Закон України № 3491-УІ „Про внесення змін до Закону України „Про державний бюджет України на 2011 рік”.

Цей законопроект викликав значний резонанс у суспільстві, адже, відповідно до пункту 4 прикінцевих положень цього Закону, пільги постраждалим унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС застосовуються в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду України на 2011 рік.

Такий законопроект обмежує конституційні права громадян на соціальний захист, заробітну плату, встановленні законом пільги, компенсації та гарантії, передбачені Законом України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, а це прямо суперечить Конституції України, частина 3 статті 22 якої передбачає таке: „При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод”. „При  прийнятті  нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод”.

Такі дії влади викликали хвилю справедливого обурення, саме тому громадські організації «чорнобильців» забили на сполох та організовують акції протесту. Львівська обласна рада звертається до Вас із проханням подати від імені сорока п`яти народних депутатів конституційне подання до Конституційного Суду України про визнання неконституційним пункту 4 прикінцевих положень Закону України № 3 491-VI „Про внесення змін до Закону України „Про державний бюджет України на 2011 рік”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *