ОСТАННІ НОВИНИ

До осені в Україні може утворитися дефіцит молока

Львівський портал

|

За останні шість місяців виробництво молока в Україні скоротилося ще на 3%. До осені молочний ринок може зіткнутися з дефіцитом молочної сировини, а споживач – зі зростанням цін.

В Україні вперше влітку не відбулося традиційного сезонного зниження цін на молоко. Природне для цього періоду зростання виробництва нівелюється скороченням поголів´я великої рогатої худоби, пише «Дело».

У червні намітилася стійка тенденція до підвищення вартості молочної сировини, хоча традиційно для середини літа характерна прямо протилежна проблема – обвал цін через зростання пропозиції. Ще кілька років тому Мінагропород боровся з нею, вводячи на молоко мінімальні закупівельні ціни, рівень яких традиційно був об´єктом лобістських воєн з боку переробників. Тепер ця проблема втратила актуальність – закупівельні ціни на молоко без всяких стимулюючих заходів з боку уряду вже перевищують 3,5 грн./літр.

«Такого ніколи не було, щоб влітку, на піку виробництва, ціни на молоко, навпаки, підвищувалися на 10-15%. Це свідчить про те, що цього молока просто немає», – говорить президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса. Він зазначив, що до осені молочний ринок може зіткнутися з дефіцитом молочної сировини, а споживач – зі зростанням цін.

Нагадаємо, зниження поголів´я ВРХ – одна з основних проблем українського тваринництва, з якої перманентно бореться вже не перший уряд. Поки безуспішно – за останні шість місяців виробництво молока впало ще на 3%. За словами першого заступника міністра аграрної політики і продовольства України Миколи Безуглого, існуюча раніше система дотацій довела свою неефективність, тому цього року уряд реформував систему держпідтримки галузі. За його словами, в бюджеті-2011 закладено 2 млрд. грн. на реконструкцію та ремонт ферм, установку нового обладнання, що має стимулювати виробництво молока в сільгосппідприємствах і підвищення його якості.

«Коментарі»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *