ОСТАННІ НОВИНИ

Польща не бачить Україну в Євросоюзі

Львівський портал

|

Головуюча в Європейському Союзі Польща не має наміру підтримувати згадування європейської перспективи України в угоді про асоціацію. Тим часом стало відомо, що Київ ще в 2008 році зобов`язався відмовитися від претензій на згадку про перспективи членства в Євросоюзі, що було однією з умов початку переговорів за цією угодою.

Як пише видання “Коммерсант-Украина”, посол Польщі в Україні Генрік Літвін на прес-конференції в Києві представив програму польського головування в ЄС.

За словами Генріка Літвінa, Варшава планує підписати договір про вступ до ЄС Хорватії, а також домогтися прогресу в переговорах про членство з Ісландією і Туреччиною. При цьому польські дипломати окремо задекларували готовність “знайти всі можливості” для продовження переговорів зі Стамбулом.

Видання зазначає, що в 41-сторінковій програмі Україна згадується лише в парі з Молдовою – з цими країнами Польща має намір досягти прогресу у процесі укладання договору про асоціацію, створення зони вільної торгівлі та реалізації плану дій щодо лібералізації візового режиму.

Відсутність згадок про подальше зближення Києва і Брюсселя посол пояснив тим, що багато членів ЄС поки не готові говорити про європейське майбутнє України. “У програму головування вписується не те, що було б добре з точки зору Варшави, а те, в чому можливе досягнення консенсусу країн-членів ЄС”, – сказав він.

Видання пише, що Україна наполягає на згадці перспективи членства у майбутній угоді про асоціацію з ЄС. Заступник голови МЗС Павло Клімкін, який очолює переговорну групу щодо угоди про асоціацію, раніше заявляв, що Київ погодиться підписати документ лише в разі фіксації в його тексті “чіткої європейської перспективи України”.

Тим часом стало відомо, що ще в 2008 році президент Віктор Ющенко пообіцяв президенту головуючої тоді в ЄС Франції Ніколя Саркозі, що Київ не буде вимагати включення цього пункту в текст майбутнього договору. “Коли ми домовлялися з Саркозі (про початок переговорів щодо угоди про асоціацію), частиною цієї домовленості було те, що в тексті угоди не буде перспективи членства”, – розповів колишній заступник глави секретаріату президента Олександр Чалий.

Як відомо, Саркозі як чинний президент Франції має процедурні можливості блокувати переговори з Україною, якщо домовленість з ним буде порушена. Чалий вважає, що Києву слід зосередитися на досягненні реальних цілей у переговорах про асоціацію. “Враховуючи нинішню ситуацію в ЄС, отримання нами перспективи нереально. Нам варто відкинути цю ідею і закінчувати переговори якомога швидше”, – пояснив він.

У той же час в МЗС повідомили, що не мають наміру відступати від раніше визначеної переговорної лінії. “Ми продовжуємо наполягати, що така фраза (про перспективу членства) повинна бути в політичній частині угоди”, – заявив директор департаменту політики та безпеки МЗС Олександр Александрович, висловивши впевненість, що більшість рядових жителів ЄС підтримує подальше зближення Києва і Брюсселя.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *