ОСТАННІ НОВИНИ

Учасники громадського обговорення підтримали проект антиалкогольної програми

Львівський портал

|

 

Учора, 4 липня, у Львівській обласній раді відбулося громадське обговорення проекту Комплексної програми профілактики і запобігання поширенню пияцтва та алкоголізму серед населення Львівської області на 2011-2013 роки, автором якої є депутат Львівської обласної ради Ірина Сех. Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної ради.

Розпочинаючи зібрання, перший заступник голови обласної ради Петро Колодій  зазначив, що заради подолання алкоголізму необхідно об’єднати зусилля влади і церкви, громадських, жіночих й молодіжних організацій, усіх небайдужих людей.

У обговоренні  взяли участь головний лікар Львівського обласного державного клінічного наркологічного диспансеру Мирослава Кабанчик, митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП владика Димитрій, представник руху “Твереза Україна” Федір Колінчук, автор книги про історію пияцтва в Галичині Василь Лаба, представник Реабілітаційного центру залежних від алкоголю “Назарет” о. Ігор Швед,  керівники медичних установ області, представники церков та громадських організацій. Учасники громадського обговорення ухвалили звернення до керівників органів влади та церкви, депутатів місцевих рад щодо посилення боротьби з пияцтвом та алкоголізмом. 

У зверненні йдеться:

«Щороку в Україні через алкоголізм та пияцтво помирають десятки тисяч осіб. За рівнем споживання алкоголю, наша держава посідає одне з перших місць у світі – у  нас припадає 12-13 літрівспирту за рік на одну особу. Офіційна статистика не враховує тіньового продажу алкоголю, бо, за неофіційними даними, на одного українця припадає20 літрівна рік.

За даними Всесвітньої організації охорони  здоров’я, торік  Україна посіла перше місце у світі за вживанням алкоголю серед дітей та молоді. Щороку ми втрачаємо понад 40 тисяч своїх громадян, які помирають через алкоголь. Знищується людина, пропадає родина, гине нація, зникає держава – ось цинічний алгоритм, який упродовж віків реалізовують проти України.

Сьогодні час дослухатися до голосу найвищих авторитетів нації. Згадаймо слова відомого поборника тверезості митрополита Андрея Шептицького: «Найвищий час схаменутися та глянути у вічі сумній дійсності. Треба  вже раз пізнати цю невмолиму правду, що сила одиниці та всього народу лежить у тверезості, що коли хочемо діждатися кращого життя, то мусимо виповісти нещадну боротьбу алкогольним напоям і їхнiм розсадникам – корчмам». 

Ми, учасники громадського обговорення проекту обласної Комплексної програми профілактики і запобігання поширенню пияцтва та алкоголізму серед населення Львівської області на 2011 – 2014 роки, закликаємо депутатів Львівської обласної ради проголосувати за ухвалення цієї програми. Ми прагнемо об`єднати зусилля органів місцевого самоврядування, фахівців у сферах освіти, соціального захисту, охорони здоров`я, культури, фізичної культури і спорту, з питань роботи з сім`ями та молоддю, у справах неповнолітніх, працівників органів внутрішніх справ, громадських, релігійних, молодіжних організацій, регіональних засобів масової інформації, активу територіальної громади на боротьбу з пияцтвом та алкоголізмом і, насамперед, – на їх ефективне попередження. 

Звертаємося також до керівників церкви та релігійних організацій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів, керівників установ та організацій підтримати заходи із боротьби з пияцтвом та алкоголізмом, не допустити розповсюдження цього ганебного явища, ухвалити відповідні програми на місцевому рівні.

Час усвідомити, що алкоголізм – це проблема не окремих людей та родин, це суспільне лихо. Знехтувати ним – означає поставити під загрозу розвиток нації та держави». 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *