ОСТАННІ НОВИНИ

Укрзалізниця перейшла на електронне оформлення вантажів

Львівський портал

|

1 липня Державна адміністрація залізничного транспорту України перейшла з традиційного паперового оформлення вантажних відправлень на електронне. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив начальник Головного комерційного управління «Укрзалізниці» Володимир Іващук.

Ключова особливість нової системи – можливість оформлення вантажного відправлення з будь-якої станції України на комп´ютері, що знаходиться в будь-якій точці країни. Це означає, що тепер вантажовідправникам не потрібно фізично подавати документи на відправку – оформлення вантажів здійснюється через систему АС Клієнт УЗ, доступ до якої здійснюється через Інтернет за допомогою звичайного браузера. На сьогоднішній день до системи вже підключено більше чотирьох тисяч абонентів. Підключення до системи безкоштовне, клієнти повинні лише сплатити ключ електронного цифрового підпису, вартістю 162 гривні.

«Для введення цієї системи ми провели дуже велику роботу з 2007 року. Зараз вона повністю завершена – забезпечені технології захисту інформації, її архівації. Ми видали всім нашим товарним касирам (а їх 4000 чоловік) електронні підписи, всі робочі місця касирів були відповідним чином переоснащені», – заявив Володимир Іващук.

Електронний документообіг дозволить суттєво прискорити процедуру оформлення вантажів і скоротити фінансові витрати як «Укрзалізниці», так і її клієнтів. За словами Іващука, час оформлення одного відправлення тепер має становити не більше 1 хвилини, що значно знизить час простою потягів. Як зазначив на прес-конференції заступник начальника управління залізничних перевезень комбінату «Запоріжсталь» Костянтин Нагих, введення електронного документообігу дозволить скоротити на даному підприємстві простій вагонів з 32 годин до 1 години щомісячно.

Як зазначив Володимир Іващук, до початку вересня система електронного документообігу працюватиме в тестовому режимі. До кінця року, як очікується, система оформлення вантажних відправлень буде вже повністю безпаперовою, включаючи і перевізний документ (зараз він розміщується на одній паперовій сторінці).

Система електронного документообігу при оформленні залізничних вантажів в Україні є другою, введеною на пострадянському просторі, після Росії. Поки що вона діє тільки на внутрішніх перевезеннях, проте «Укрзалізниця» планує протягом року розробити можливість поширення цієї технології і на міжнародні вантажні відправлення.

«Укрзалізниця» є найбільшим вантажоперевізником в Україні, забезпечуючи 85% усіх вантажних відправлень. Щодня потяги підприємства перевозять 1 млн 300 тис. тонн вантажів.

УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *