ОСТАННІ НОВИНИ

Археологи знайшли черговий кількасотлітній водозбірник у центрі Львова

Львівський портал

|

Археологи знайшли ще один водозбірник на вулиці Федорова у Львова, на місці будівництва готелю. Цього разу дерев’яну конструкцію виявили на території будинку №28, що є пам’яткою архітектури національного значення. Про це повідомляє прес-служба Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба».

«Ми виявили водозбірник, коли розчищали підвали у південній частині будинку на вулиці Федорова,28. Разом з ним ми знайшли дерев’яний водогін, який підводив воду до знайденого колодязю. Величина водозбірника – 1х1,2 метри. Нині складно точно датувати його, адже водозбірник ще не розкопаний. Склепіння у будинку в аварійному стані і ми чекаємо поки будівельники, які працюють на ділянці, їх укріплять. Тоді ми продовжимо роботи», – розповів керівник археологічної експедиції, науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Остап Лазурко.  

Водозбірник виявили на глибині 50 сантиметрів від рівня підлоги. Археологи припускають, що він може бути давнішим за саму будівлю. «Схожа ситуація була на ділянці на вулиці Сербській,3. По кутах будинку там були невеликі колодязі, а по периметру підвалів проходив дерев’яний водогін. Тому ми припускаємо, що на території будинку на Федорова,28 може бути не один водозбірник. Зараз треба розчистити підлогу і детально дослідити ділянку», – розповів Остап Лазурко.

Загалом за майже чотири роки досліджень ділянок на вулиці Федорова, 22-28 та вулиці Сербській, 3 та 7а археологам вдалось віднайти 19 водозбірників, які датуються від XIV до ХVIII-XIX століття. Ще шість водозбірників знайшли на вулиці Федорова, 23-25. Досі такої кількості давніх колодязів на території міста не виявляли, адже більшість з них сьогодні заховані під існуючими будинками. За словами О. Лазурка, ці знахідки допоможуть нарешті розділити водозбірники, які будували у Львові у різні часи, за типами.

Нагадаємо, НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України четвертий рік поспіль проводить археологічні розкопки на вулиці Федорова, на території спорудження готелю. Окрім великої кількості дерев’яних водозбірників, археологам також вдалось знайти чимало цілих форм кераміки, шматки шкіри та монети. Найцікавішою знахідкою є скарб, який виявили у заповненні водозбірника на глибині 6,5 м у лютому цього року. Це 12 предметів культового призначення, яким понад п’ять сотень років. Скарб складається з двох хрестів-енколпіонів (нагрудний хрест давньокняжої доби, в якому, зазвичай, зберігали мощі святих), одного ромбоподібного енколпіона, шести квадратоподібних ланок зі зображенням лику Ісуса Христа, невеликого мідного горщика та двох маленьких (до 1 см) хрестиків.

«На території середмістя Львова залишилось дуже мало ділянок, вільних від забудови, де би можна було проводити археологічні розкопки. До таких належить ділянка на вулицях Федорова та Сербській. Матеріали, які ми виявили на цій території, свідчать, що ця частина міста була активно заселена ще з давньоруського часу. Наші дослідження також дозволяють побачити зміни у планувальній структурі Львова до пожежі 1527 року і після неї. Адже до цього моменту планувальна структура міста була більш схожа до давньоруської, а після – почала набувати рис, які були притаманні містам центральної та західної Європи», – розповів директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Олег Осаульчук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *