ОСТАННІ НОВИНИ

Аграріям рекомендують не поспішати продавати зерно

Львівський портал

|

 Міністерство аграрної політики і продовольства закликало українських сільгоспвиробників не починати активний продаж зерна нового урожаю через вкрай низькі ціни, які ледве покривають собівартість.

Так, при собівартості зерна в 1200-1300 грн/тонна закупівельна ціна складає близько 1550 грн/тонну, пише Дело.

“Я особисто закликаю фермерів не поспішати з продажем урожаю за існуючими цінами і притримати його”, – заявив міністр відомства Микола Присяжнюк.

У повідомленні Мінагропроду також вказується, що такий рівень цін “намагаються диктувати зернотрейдери” і це турбує аграрне відомство. У свою чергу зерноторгові компанії нагадують, що зниження цін зумовлене цілою низкою чинників – введенням мит на експорт зерна, скасування ПДВ, а також необхідністю працювати і формувати ціни з оглядкою на ціноутворення в Росії.

З урахуванням усіх цих чинників ціни на старті сезону такі, що формують для аграріїв збитки у розмірі 100 гривень на тонні, говорить генеральний директор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов.

Зі свого боку Мінагропрод, щоб дозволити сільгоспвиробникам “протриматися” без продажів зерна, веде переговори з Національним банком і рядом комерційних банків про пролонгацію кредитів для аграріїв, по яких підходить термін повернення. За цей час міністерство хоче добитися зниження ставок експортних мит.

Нагадаємо, вивізні мита, які називають одним з “винуватців” зниження закупівельних цін, набули чинності 1 липня у розмірі 9% – на пшеницю, але не менше 17 євро/тонна, на ячмінь – 14%, але не менше 23 євро/тонна, на кукурудзу – 12%, але не менше 20 євро/тонна.

Як повідомлялося, у наступному маркетинговому сезоні (2011-2012 роки) Україна експортує близько 20 млн тонн зернових.

ТСН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *