ОСТАННІ НОВИНИ

Історик пропонує ввести мораторій на встановлення пам`ятників у Львові

Львівський портал

|

Історик Василь Расевич пропонує ввести мораторій на зведення нових пам`ятників у Львові. Про це він сказав під час прес-дебатів у Львівському прес-клубі.

“Слід негайно запровадити мораторій на встановлення пам`ятників, бо скоро не залишиться місця на вулицях і площах Львова” – зазначив він. Єдиними винятком, на його думку, є постать митрополита Шептицького. При цьому він зауважив, що багато залежить від втілення постаті митрополита. “Бо якщо буде так, що наш відомий скульптор із закритими очима взявся до роботи і вирізьбив  фігуру Леніна, то був би проти цього” – наголосив історик.

Водночас В.Расевич зауважив, що низка пам`ятників останнього часу має виразну антиросійську спрямованість і це також є негативними моментом.

Натомість колишній мер Львова Василь Шпіцер заявив, що у Львові вкрай необхідно звести ще низку пам`ятників. Йдеться про митрополита Шептицького, розстріляних єпископів та священиків УГКЦ, гетьманів Сагайдачного та Мазепу, громадських та політичних діячів Кирила Студинського та Петра Франка, загиблих від рук НКВС.

На його думку, Львів має не озиратися на те, що скажуть про пам`ятник тому чи іншому діячеві сусіди України, а формувати свій власний простір, адже ні поляки, ні росіяни не зважають на думку українців, коли встановлюють пам`ятники своїм діячам.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *