ОСТАННІ НОВИНИ

Папа Римський відлучив від церкви 29 черниць зі Львівщини

Львівський портал

|

Папа Римський Бенедикт ХVI відлучив від церкви 29 черниць монастиря Святого пророка Іллі в Брюховичах Львівської області. Причиною цього стала відмова монахинь визнавати Папу Римського, а також їх підтримка самопроголошеної Української правовірної грекокатолицької церкви, пише “Коммерсант-Україна”.

Декрет понтифіка про відлучення черниць від церкви був виданий 29 червня.
Як повідомляється, конфлікт між монахинями та генеральним управлінням Святого Василя в Римі, якому підпорядковувався монастир, почався в квітні 2007 року. Тоді священики УГКЦ, громадяни Чехії Антонін Догнал, Роберт Обергаузер, Річард Шпіржік і громадянин України Василь Гітюк створили в Свято-Благовіщенському монастирі села Підгірці Львівської області Українську правовірну греко-католицька церква (УПГКЦ) і назвали себе “Підгорецькимимонахами”.
Догнал проголосив себе єпископом і почав проводити богослужіння, під час яких називав Папу Римського Бенедикта XVI та предстоятелів УГКЦ єретиками. За це в травні 2009 року всі вони були відлучені від церкви верховним трибуналом Ватикану.
Ще в листопаді 2008 року черниці монастиря Святого пророка Іллі в Брюховичах публічно заявили про свою підтримку Догнала і про підпорядкування синоду єпископів УПГКЦ. Вони відреклися від церковної ієрархії, і розірвали зв`язок з генеральним управлінням Святого Василя в Римі.
За словами промотора (секретаря) справедливого трибуналу Львівської архиєпархії УГКЦ Михайла Палія, за церковними канонами ці дії є гріхом, і черниці не можуть належати церкві.”Ми неодноразово зверталися до них з пропозицією прийняти статут УГКЦ, направили їм два канонічних попередження, але вони проігнорували всі звернення”, – зазначив Михайло Палій.
У свою чергу прес-секретар члена синоду УГКЦ Любомира Гузара Ігор Яців повідомив, що на початку 2011 року від імені Гузара було оприлюднено наступне застереження віруючим: “Секта Догнала є ворогом нашої церкви, оскільки створили її люди, які називають себе” підгорецьких ченцями “, не є католицькими священиками і монахами і відлучені від церкви”.
Наразі керівництво Львівської архиєпархії УГКЦ намагається в рамках церковного процесу виселити черниць з будівлі монастиря, оскільки вони відмовляються прийняти декрет Папи Римського. Разом з тим в УГКЦ вважають, що сестри і далі будуть проводити свою релігійну діяльність, оскільки в правовому полі церква не може претендувати на власність монастиря і виселяти черниць. Складність полягає ще й у тому, що половина сестер – громадяни Словенії та Чехії.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *