ОСТАННІ НОВИНИ

Фільм про чорнобильську трагедію взяв гран-прі на кінофестивалі

Львівський портал

|

Фільм Олександра Міндадзе «В суботу» про аварію на ЧАЕС отримав гран-прі кінофестивалю в Брюсселі, що проходив з 22 по 29 червня. Про це повідомила прес-служба SOTA Cinema Group – співпродюсер картини. 

Фільм, знятий відомим російським сценаристом і режисером, розповідає про події в українському місті Прип´ять у день аварії на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року. Головний герой одним з перших дізнається про аварію, що сталася, але не має права розповісти про масштаби трагедії іншим людям. 

«Знята унікальною міжнародною командою, ця історія про один день, який так багато змінив не тільки в історії нашої країни, поєднує сучасний погляд на подію з документами 25-річної давності. І той факт, що вона справляє вражаючий художній ефект не тільки на тих, хто пережив подібну ситуацію, означає, що фільм вийшов», – зазначає продюсер фільму Олег Кохан. 

Крім нового фільму Олександра Міндадзе, світова прем´єра якого відбулася в основному конкурсі Берлінського МКФ  і отримала позитивні відгуки критиків, за головний приз в основному конкурсі боролися 10 ігрових картин, у виробництві яких брало участь 15 країн. 

Нагадаємо, як повідомляли Міністерство культури і туризму України виступило замовником на виробництво і розповсюдження фільму «В суботу» на умовах держзамовлення у ТОВ «Компанія СОТА Сінема Груп». 

У створенні картини також брали участь Росія і Німеччина. Продюсували і фінансували міжнародний проект Міністерство культури РФ, Державне агентство України з питань кіно, кінокомпанія SOTA Cinema Group (Україна, продюсер Олег Кохан), російські кінокомпанії «Пасажир» (продюсер Дмитро Єфремов) і «Нон стоп продакшн» (продюсер Олександр Роднянський), найбільша в Європі кіностудія «Баварія Фільм» (Німеччина, президент компанії Матіас Еше). Бюджет фільму склав 3,2 млн. євро. 

Національна прем´єра і прокат фільму «В суботу» Олександра Міндадзе відбулися в рамках 25-ої ​​річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС навесні 2011 року. У Білорусі фільм з прокату зняли. 

У червні нинішнього року Рахункова палата України у своєму звіті  вказала на те, що Україна, маючи потужну школу акторської майстерності, виступає фінансовим донором іноземного кіно. Як приклад неефективного використання бюджетних коштів для розвитку кіновиробництва наводиться факт фінансування в розмірі 13 млн. грн ТОВ «Компанії СОТА Сінема Груп» виробництва фільму «В суботу», в якому українські актори не були задіяні. Рахункова палата вказала на те, що «виділення коштів відбувалося за відсутності рішення міністерства (Мінкульт – Ред.) про спільне виробництво фільму, не відповідає вимогам Європейської конвенції про спільне кінематографічне виробництво, суперечить принципам національного фільму, визначеного Законом України «Про кінематографію».

«Дело», «УКРІНФОРМ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *