ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині пройшов фестиваль «Героїчна Тустань»

Львівський портал

|

На минулих вихідних, 26-27 червня Урицькі скелі, що на Сколівщині, вперше прийняли фестиваль «Героїчна Тустань». Дійство мало на меті вшанувати українських героїв всіх часів і цього року зосередились на стрілецько-повстанській тематиці. Тема героїзму українських вояків виявилася близькою багатьом – на «Героїчну Тустань» зібралось понад дві тисячі відвідувачів зі всієї України. Про це повідомляє прес-служба Державного історико-культурного заповідника «Тустань».

Недільні забави розпочалися із служби Божої на майдані під скелями. Вслід за отцями сцену зайняли колективи найближчих до Тустані сіл – Урича, Сопота та Підгородців. За словами директора Державного заповідника «Тустань» Василя Рожка, можливість виступити на фестивалі надзвичайно важлива для цих людей, вона ще більше скріплює зв’язок між громадою та фортецею.

Надзвичайно цікавим виявився круглий стіл на тему героїки від Олега Фешовця. Визнаний філософ, уродженець Урича, розповів про саме поняття «героїки», кого можна вважати героями та яким саме є український герой.

А продовженням героїчної теми на фестивалі стало відтворення бойових дій між загонами УПА та НКВС. Мілітаризоване театральне дійство відбувалося під Тустанськими скелями і змалювало війну такою, як вона була, її вплив на людські долі. У реконструкції взяло участь понад 30 учасників історичних гуртків. Вони намагалися якнайточніше відтворити тодішні умови. Тому і вибухи, і постріли на «Героїчній Тустані» звучали більш, ніж реальними.

Інтенсивною була і музична програма фестивалю. Протягом усього заходу на сцені «Героїчної Тустані» виступили понад два десятка виконавців та гуртів. Проте родзинкою фестивалю стало лазерне шоу. Щойно стемніло, погляди відвідувачів дійства були звернені у бік лісу та скель – саме ця площина стала тлом для проекції. Лазерна вистава настільки вразила присутніх, що після завершення в нічній Тустані залунав гімн України в акапельному виконанні відвідувачів фесту.

Організатори «Героїчної Тустані» обіцяють – тема героїки отримає продовження у фестивалі наступного року. Натомість лазерні видовища – кращі, масштабніші та ще більш захопливі, глядачі зможуть побачити вже у серпні цього року, на фестивалі середньовічної культури «Ту Стань!-2011».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *