ОСТАННІ НОВИНИ

Військові лісничі накрали лісу на мільйон

Львівський портал

|

Працівники Управління по боротьбі з організованою злочинністю у Львівській області викрили групу, що діяла у Сколівському військовому лісгоспу, повідомляє ВЗГ ГУМВСУ у Львівській області.  Змовившись з приватними підприємцями та підробивши документи, вони вирубували ліс і продавали його.

До розкрадання лісу були причетні колишній директор лісгоспу, його заступник, лісничий та старші майстри лісу.

“Схема полягала у тому, що посадові особи, складаючи звіти про кількість деревини на території їхнього обслуговування, занижували її кількість, – розповідає Василь Телиця, начальник УБОЗ ГУМВС України у Львівській області. – У результаті цього отримували залишки. Потім цю лісосіку передавали в рубку приватним підприємцям, які отримували більшу кількість деревини».

Отриманий надлишок, який не фігурував у документах, підприємці продавали. А вторгованим ділилися із службовцями лісгоспу. Таким чином за два роки до кишень ділків потрапило понад мільйон гривень. 

Коли ж правоохоронці почали проводити перевірки підприємства, виявилось,- це далеко не єдине порушення. Стало зрозуміло, колишнє керівництво лісгоспу, яке зараз вже пішло у відставку, намагалось відмити гроші майже на всьому. Роками отримували кошти від держави на те, чого ніколи не робили. Окрім того, влізли у величезні борги, які тепер необхідно погашати новому начальникові.

Василь Іванчук, який тепер тимчасово виконує обов’язки начальника, розповідає: «Тут картина дуже невтішна. Лише заборгованості по податках у лісгоспі близько 2,5 млн. грн. Якщо взяти, наприклад, лісовий податок, то за два роки взагалі не сплачувалось ні копійки. І, таким чином, накопичилося 400 тисяч гривень лісового податку».

Під час перевірки діяльності лісгоспу працівники військової прокуратури натрапили ще на один злочин. До нього була причетна бухгалтер підприємства.

«Головний бухгалтер була і підприємцем, рахувалась у лісгоспі, – розповідає Олександр Рижий, слідчий військової прокуратури Івано-Франківського гарнізону, – з нею були укладені договори з надання лісокультурних послуг, які вона не виконала. І, зловживаючи своїм службовим становищем, викрала кошти на суму близько 35 тисяч гривень. Відмила в подальшому їх через свої рахунки і підробила акти виконання робіт».

В управлінні по боротьбі з організованою злочинністю розповідають, вже відомо про те, що державі завдано збитків на понад мільйон гривень. Крім того, працівники УБОЗ попередили розкрадання ще на понад 800 тисяч гривень.

Зараз порушено кримінальну справу за ознаками злочинів передбачених ст. 15, ч.2 ст.364, ч.2 ст. 366 Кримінального кодексу України. Вирішується питання про порушення кримінальної справи за ознаками злочинів, передбачених ч.5 ст. 191 КК України.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *