ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові дозволять встановити пам’ятник вченим в обмін на відновлення меморіалу УПА в Польщі

Львівський портал

|

Фракція ВО «Свобода» під час завтрашнього засідання сесії Львівської міськради має намір оприлюднити заяву щодо незаконного зведення пам’ятника польським вченим Львова, яких розстріляли нацисти у 1941 році. Про це повідомив сьогодні під час прес-конференції голова фракції Руслан Кошулинський.

«Вкотре у Львові виконавча влада міста проігнорувала думку городян. Цього разу виконавчий комітет Львівської міськради поставив львів’ян перед фактом побудови меморіалу польським вченим. «Свобода» не проти добрих взаємин з Польщею, ми маємо бути максимально щирі одне перед одним. Але нас дивує позиція виконавчої гілки влади, яка вирішує самостійно за всю громаду. Ми сподіваємося, що це останній випадок, коли виконком, порушуючи чинне законодавство, ухвалює такі рішення. Подібні справи мають вирішуватися на сесійному засіданні», – наголосив Р.Кошулинський.

Як наголосив депутат Тарас Семущак, дозвіл на зведення пам’ятника надав міський голова Львова Андрій Садовий, щоб реалізувати власні пріоритети та на догоду кулуарним домовленостям з керівництвом міста Вроцлав.

«Не взявши до уваги думку львівської громади, виконком ухвалив рішення від 17.07.2009 р. «Про встановлення пам’ятника вченим Львова, розстріляними нацистами у 1941 р на Вулецьких пагорбах», а також друге рішення від 20.032011 р., за яким НУ «Львівська політехніка» було надано дозвіл на спорудження цього пам’ятника. Ці рішення порушують законодавство», – зазначив Т.Семущак.

Також «свободівців» обурює той факт, що конкурс на визначення кращого проекту пам’ятника відбувався не у Львові, а у Вроцлаві й львівська громада таким чином була усунута від обговорення.

«ВО «Свобода» нагадує міському голові, що українське законодавство не передбачає право виконавчих органів надавати дозвіл для розміщення нового об’єкта містобудування на території міста. На зазначені дії вповноважені виключно територіальні громади в особі їх представницьких органів, якими є відповідні місцеві ради», – заявляють «свободівці».

За їх словами, неправомірним є також рішення виконкому «Про затвердження містобудівного обґрунтування, історико-містобудівного обґрунтування та містобудівних умов і обмежень щодо спорудження пам’ятника вченим», оскільки відсутні висновки органів земельних ресурсів. Депутати від фракції ВО «Свобода» вважають незаконним рішення міського голови про надання дозволу, оскільки питання надання згоди на розміщення нових об’єктів у місті вирішують виключно на пленарних засіданнях ради», – йдеться у заяві.

«Йдеться не лише про порушення законодавства, є й про моральні аспекти. Коли українська громада спорудила на горі Хрещатій у Польщі меморіал воїнам УПА, там також були допущені подібні порушення й не було усіх дозвільних документів. Але польська влада наполягла, оскільки немає відповідних погоджень, провести демонтаж. І провели», – розповів Т.Семущак.

Утім «свободівці», проводячи паралелі, все ж не вимагатимуть демонтажу пам’ятника у Львові. «Вважаємо, що побудова таких пам’ятників в обох країнах забезпечить міжнаціональне примирення та стануть підґрунтям налагодження міждержавних відносин. Навзаєм закликаємо владу Республіки Польща до аналогічного ставлення щодо будівництва та відновлення українських пам’яток у Польщі згідно до підписаної 21 березня 1994 року угоди між Урядом України і Урядом Республіки Польща про збереження місць пам’яті і поховання жертв війни та політичних репресій. Також закликаємо польську сторону не перешкоджати при впорядкуванні могил воїнів УПА, а це, передусім, відновлення меморіалу УПА, що на горі Хрещата», – йдеться у заяві ВО «Свобода».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *