ОСТАННІ НОВИНИ

Дерев’яна церква у Кутах тепер має найкращу в Україні протипожежну систему та охоронну сигналізацію

Львівський портал

|

 

Пакет документів щодо охорони дерев’яної церкви 17 ст. у селі Кутах Буського району передали директорові Львівської галереї мистецтв Борису Возницькому директор Львівського інституту банківської справи УБС НБУ Микола Вознюк та голова студради інституту Назар Бермес. Про це повідомляє прес-служба УБС НБУ.

Цим Університет банківської справи НБУ завершив виконання своїх зобов’язань взятих під час проведення благодійної акції «ІІІ Аукціон надій», метою якого було відновлення унікального кутівського дерев’яного храму. Соціальний проект тривав три роки. За цей час зібрано і виконано робіт на загальну суму 259 тис 632 грн., з них на реконструкцію церкви пішло 216 тис грн (виконавець ПП Кіфяк І.Т.), монтаж та налагодження системи охоронної сигналізації (ДСО) забрав кошти на суму 11 тис 965 грн., і системи протипожежної автоматики на суму 31 тис 666 грн. Окрім цього, багато робіт були пожертвовані меценатами, а студенти працювали на об’єкті волонтерами. Організатори ініціювали створення у церкві першого в Україні Музею пам’яті, поширили листівки для туристів відвідувати Кутівський храм, розмістили дорожній знак-вказівник та інформаційний стенд перед входом у церкву. Борис Возницький виступав партнером акції та відповідав за якість ведення робіт.

Передавши документи, УБС НБУ підтвердив, що взяті на себе зобов’язання виконав повністю та за цільовим призначенням.

За інформацією  Бориса Возницького, відновлення церкви у Кутах за меценатські кошти є прецендентом для України, що потребує наслідування і може стати порятунком для унікальних пам’яток архітектури України. Здійснені роботи є лише завершенням першого етапу робіт, необхідних для продовження життя церкви. Наступними етапами збереження об’єкту має стати повернення з фондів Олеського замку іконостасу, підготовки відповідних документів щодо внесення церкви до культурної спадщини ЮНЕСКО, відкриття туристичного маршруту дерев’яними церквами України та включення церкви у Кутах до туристичного маршруту «Золота підкова», ефективне використання даного об’єкту як туристичного. Дуже важливим є і порятунок дзвіниці біля церкви. На сьогодні майстер-підрядник обіцяв виконати реконструкційні роботи безоплатно, якщо влада допоможе з виготовленням відповідної документації. За інформацією начальника обласного управління охорони культурної спадщини ОДА Василя Івановського, цьогоріч на виготовлення проектно-кошторисної документації в обласному бюджеті не закладено ні копійки, проте, сподіваються, віднайти необхідні кошти під час перегляду бюджету у вересні цього року. 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *