ОСТАННІ НОВИНИ

УКУ нагородили відзнакою священномученика Омеляна Ковча

Львівський портал

|

Український католицький університет отримав відзнаку священомученика Омеляна Ковча, повідомляє прес-служба УКУ. Нагороду з рук глави УГКЦ Святослава Шевчука  прийняв ректор УКУ отець доктор Борис Ґудзяк.

Також статуетку ангела отримали поет і перекладач Мойсей Фішбейн, заступник міністра внутрішній справ та адміністрації Польщі Томаш Семоняк та керівник столичного психоневрологічного диспансеру, яка опікується хворими людьми Ніна Горностай.

УГКЦ цього року вручила відзнаку священомученика Омеляна Ковча до десятиліття візиту Івана Павла ІІ в Україну. Папа беатифікував цього священика, який у роки Другої світової війни рятував євреїв, за що був страчений у нацистському концтаборі “Майданек”.

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у своєму вступному слові закликав усіх українців наслідувати приклад Омеляна Ковча, який творив добро і руйнував стіну міжнаціональних стереотипів: «Сьогодні в наше українське суспільство повертаються різні стереотипи і кліше минулого. Дуже часто навіть образ священика і церкви проектується на основі певних ідеологічних рамок, які хочеться назавжди зруйнувати у свідомості українця. Але Дух Святий дозволяє нам перевершити і зламати ці стереотипи. А постать священномученика Омеляна показує нам нове обличчя церкви і священослужителя для нової, історичної місії нашого народу», – зауважив Глава УГКЦ.

Відзнака вручається щорічно за значний внесок у справі екуменічного діалогу, діалогу культур і народів, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, соціально-харитативної та благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки.

Комітет із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча засновано у 2010 році. Минулого року почесну відзнаку отримали польський режисер Гжегож Лінковський, , ізраїльський науковець, історик і громадський діяч Аарон Вайс, український державний діяч ВасильКощинець та Євген Сверстюк. Почесним головою заходу є колишній Предстоятель УГКЦ Блаженніший Любомир Гузар.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *