ОСТАННІ НОВИНИ

Представники «України Соборної» разом з харків’янами віддали шану загиблим

Львівський портал

|

На запрошення фракції «Україна Соборна» до Львова сьогодні прибули представники харківської громадської організації «Поступ». Львів’яни разом з харків’янами вшанували жертв радянських та нацистських режимів, взяли участь в екуменічних молебнях у «Тюрмі на Лонцького» та на Цитаделі. Про це повідомили у прес-службі партії «Україна Соборна».

«Ми запрошували депутатів з Луганська, Донецька, Харкова та Одеси до нас на 22 червня, але депутати відмовилися. Натомість відгукнулася громадськість. Нам було важливо, щоб представники Східної України побачили усе на власні очі, і донесли це іншим. Ми хотіли, щоб люди оцінювали ситуацію не лише з телевізійних картинок. Адже після 9 травня для нас головне – це відстояти честь Львова, щоб у людей не було помилкового враження від нашого міста», – розповів голова фракції «Україна Соборна» у Львівській міській раді Юрій Кужелюк.

Журналістка  та громадський активіст Вікторія Склярова зазначила, що  мешканці Харкова по-різному сприймали події на 9 травня у Львові. «Молодші люди, які не велися на те, що показували по телебаченні розуміли, що це все провокація спланована зовні. Але старші, що дивляться новини,  , сприймали з обуренням, особливо зривання стрічок з ветеранів. Та ще раз повторюю,  свідомі люди розуміють, що це все нав’язані стереотипи і їх треба долати. Ми так само відкриті до співпраці, адже Схід і Захід – це не є щось окреме, ми єдині і зараз головне – це налагоджувати тісніші контакти і співпрацювати», – розповіла Вікторія Склярова.

Погодився з нею і харківський історик та публіцист Станіслав Ніколенко: «Зараз наше завдання подолати будь-які стереотипи нав’язані ще радянською владою. Тут, на Західній Україні,  було легше навіть при Радянському Союзі, бо ваші батьки розповідали вам справжню історію, а наші батьки мовчали, ми не знали усієї правди, тому і є такі закоренілі стереотипи, але з кожним поколінням вони потрохи руйнуються».

Громадський активіст  Артем Костецький також зазначив, що потрібно поширювати інформацію й про «Тюрму на Лонцького» і про львівську Цитадель. «Те що я побачив і почув про концтабір на  Цитаделі та «Тюрму на Лонцького» – це був шок.  І такі речі треба розповідати,  поширювати в тому числі і серед наших дітей. Ми повинні привозити школярів з Харкова до Львова і навпаки, бо нам теж є що показати».

Юрій Кужелюк зазначив, що «Україна Соборна» й надалі налагоджуватиме контакти зі Сходом України. «Потрібно, щоб ми були єдині, вчили правдиву історію і мали єдину не викривлену кимось історичну пам`ять, тоді провокації організувати буде набагато важче», – заявив Юрій Кужелюк.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *