ОСТАННІ НОВИНИ

Українські банки знову почали видавати ризиковані кредити на житло

Львівський портал

|

Купити в Україні житло в кредит стає дедалі простіше, оскільки банки почали знижувати розмір початкового внеску клієнта.

Зокрема, “ВТБ Банк” із 17 червня запустив іпотечну програму з одним із найнижчих авансів на ринку – 20%, повідомляє Комерсант-Україна.

Гривнева позика надається максимум на 20 років під 18,5% річних, разова комісія за видачу кредиту становить 0,99%. При цьому банк обіцяє відсутність щомісячних комісій.

“БМ Банк” обіцяв видавати кредити з аналогічним авансом у лютому під 15,99% річних (одноразова комісія 1,49%), але досі не повідомив про кількість виданих ним кредитів.

Ще більш м`які вимоги в “Ощадбанку”. Аванс клієнта може становити від 10% вартості житла (кредит під 17% річних; одноразова комісія 1%).

Але в обмін на таку поблажку установа виставляє позичальникам більш жорсткі умови і вимагає додаткову заставу.

Водночас, позичальникам не варто розраховувати на масовість кредитів з низьким авансом – багато банків продовжують вимагати у клієнтів 30-60%.

Як повідомлялося кількість угод по нерухомості із залученням іпотеки у поточному році склала близько 7% від загального числа. Це приблизно на 3% більше, ніж минулого року, але менше у 10 разів за показники “докризового” 2007-го, заявляють експерти ринку нерухомості.

Купівля із залученням позик зараз переважно популярна в сегменті житла вартістю до 150-200 тисяч доларів. Середня сума кредиту при цьому складає від 30% до 50% від вартості об`єкту. Процентна ставка знаходиться в межах 16,5 – 19% річних, украй рідко нижче 15,5%.

Нагадаємо, нещодавно під час наради із забудовниками прем`єр-міністр Микола Азаров заявив, що проблему високих іпотечних ставок цілком реально вирішити. За його словами, вже наступного року можна буде пропонувати іпотеку під 12% річних.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *