ОСТАННІ НОВИНИ

Кабмін схвалив законопроект про ринок землі

Львівський портал

|

Учора, 20 червня, Кабінет Міністрів схвалив законопроект “Про ринок земель”. Про це на прес-конференції повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

“Законопроект про ринок земель було розглянуто на засіданні Кабінету Міністрів, схвалено, і найближчим часом він піде на реєстрацію до Верховної Ради”, – сказав він.

З його слів, купувати і продавати землю сільськогосподарського призначення, відповідно до законопроекту, зможуть громадяни України, фермери й держава в особі або державного земельного банку, або державного земельного фонду.

При цьому він додав, що ринок землі діятиме тільки між громадянами України.

“Власник паю не матиме права вносити частку в спільне підприємство з іноземцем, фермер також не буде мати права. При купівлі-продажу землі той, хто купує землю, повинен буде, відповідно до українського законодавства, декларувати кошти, на які він купує землю”, – пояснив він.

Міністр також нагадав, що найближчим часом нормативну оцінку землі буде підвищено в 1,7 разу до 20 тис. гривень/га в середньому по Україні, і, відповідно, підвищиться орендна плата до 650-700 гривень/га.

“Завершення земельної реформи… підштовхне до своєчасної і в повному обсязі виплати в грошовому вираженні орендної плати. Тобто це зобов`яже орендаря в повному обсязі сплачувати орендну плату власникові земельного паю”, – додав міністр.

Нагадаємо, Президент Віктор Янукович прогнозує функціонування ринку землі з 2012 року. Раніше глава держави пообіцяв, що в межах проведення земельної реформи буде введено тимчасовий мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям.

Водночас Мінагрополітики сподівається на виведення з тіні відносин між власниками та орендарями земельних паїв після проведення земельної реформи.

Українські новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *