ОСТАННІ НОВИНИ

Львів відзначатиме 22 червня молитвою

Львівський портал

|

У Львові відзначатимуть День скорботи і вшанування пам`яті жертв нацистського та комуністичного режимів в Україні молитвою. 22 червня у Львові відбудеться вшанування жертв Другої світової війни, мирних жителів та військовополонених, яких вбили під час окупації міста Львова. Влада міста закликає усіх долучитись до молебню. Відповідне розпорядження «Про відзначення у 2011 році Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв нацистського та комуністичного режимів в Україні» підписав сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий. 

«22 червня ми розпочнемо з молитви на площі перед пам’ятним знаком Жертвам комуністичних злочинів, що на площі Шашкевича. Після покладання квітів буде хвилина мовчання. Після цього ми пішою ходою перейдемо до тюрми на Лонцького і там помолимось за тисячі людей, яких невинно замордували. Далі також піший перехід до Цитаделі, де загинули десятки тисяч людей. Це жертви радянських і нацистських знущань. Ми повинні вшанувати всіх, повинні молитись і просити великого прощення», – розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

В цей день на будинках та спорудах підприємств, установ і організацій Львова будуть вивішені Державні прапори України з траурними стрічками, а на будівлі Ратуші та будинках і спорудах органів державної влади і місцевого самоврядування будуть приспущенні прапори.

Нагадаємо, у 1939-1941 роках під час у приміщенні Тюрми на Лонцького знаходилася в`язниця №1, розрахована на 1500 осіб, а сусідній головний корпус займало обласне управління НКВС. У 1941-1945 роках споруда використовувалася як слідча в`язниця гестапо, тут розміщувалися айнзац-групи СД. Тюремний двір був викладений надгробками зі старого єврейського кладовища. З 1944 – 1991  роках тут діяв слідчий відділ і слідчий ізолятор НКВС (НКДБ)-МДБ-КДБ СРСР.

Друга панахида відбудеться біля меморіального хреста на території історико-культурного ландшафтного комплексу «Цитадель», де протягом 1941-1944 років знаходився нацистський концтабір «Шталаг-328» для військовополонених.

На проспекті Свободи біля пам’ятника Тарасу Шевченкові о 19.00 год відбудеться вечір-реквієм за жертвами масових розстрілів.

Завершиться все проведенням ще однієї панахиди та запаленням поминальних свічок біля колишньої тюрми №2 на вул. Замарстинівській, 9, де розміщена стела з іменами жертв.

Також в цей день закладам культури та громадського харчування рекомендували утриматися від проведення розважальних заходів.

Програма заходів з відзначення у 2011 році Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв нацистського та комуністичного режимів в Україні

22 червня 2011 р:

09:45 – 10:00 – покладання вінків до підніжжя пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів (пл. М. Шашкевича,1)

10:00 – загальноукраїнська хвилина мовчання

10:01 – 10:15 – піший перехід учасників заходів у подвір’я колишньої в’язниці «Тюрма на Лонцького» (вул. С. Бандери, 1)

10:15 – 10:35 – проведення екуменічної поминальної панахиди за жертвами нацистського та комуністичного режимів в Україні у подвір’ї колишньої в’язниці «Тюрма на Лонцького» (вул. С. Бандери, 1)

10:35 – 10:50 – піший перехід учасників заходу до історико-культурного ландшафтного комплексу «Цитадель» (вул.  П. Грабовського)

10:50 – 11:10 – проведення екуменічної поминальної панахиди за жертвами нацистського та комуністичного режимів в Україні біля меморіального хреста на території історико-культурного ландшафтного комплексу «Цитадель» (вул. П. Грабовського)

19:00 – 20:00 – вечір-реквієм за жертвами масових розстрілів у червні 1941 року (просп. Свободи, біля пам’ятника Т. Шевченку)

20:00 – 20:30 – піший перехід учасників заходів до колишньої в’язниці на вул. Замарстинівській

20:30 – 21:00 – проведення екуменічної поминальної панахиди за жертвами нацистського та комуністичного режимів в Україні та запалення поминальних свічок біля колишньої в’язниці на вул. Замарстинівській.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *