ОСТАННІ НОВИНИ

22-28 червня на Львівщині молитимуться за жертв НКВС

Львівський портал

|

Голова Львівської облради Олег Панькевич під час наради розповів про попередній план заходів на вшанування пам`яті тисяч людей розстріляних військами НКВС наприкінці червня 1941 року. Про це повідомляє прес-служба Львівської облради.

Планується, що 22-28 червня пройдуть заходи із вшанування жертв енкаведистів у Львові, Золочеві, Буську, Бродах, Сокалі, Самборі, Турці, Стрию, Сколе, Щирці, Добромилі, Лучицях.

Зокрема, 22 червня вранці у Львові відбудеться екуменічний молебень за загиблими у Другій світовій війні, покладання квітів до стін катівень на Лонцького, Замарстинові, «Бригідках» та інших тюрем, де в червні 1941-го енкаведисти знищували мирне населення, передусім інтелігенцію. Того ж дня відбудеться фотовиставка з Музею «Тюрма на Лонцького» біля пам`ятника Тарасові Шевченку у Львові.

На 23 червня заплановані поминальні заходи в с. Лучицях Сокальського району, де енкаведисти вбили українського священика отця Мартина Миколайчука, його двох синів та паламаря, а також у Бродівському районі, на місці страти новобранців червоної армії, яких розстріляли енкаведисти, аби ті не потрапили в полон до гітлерівців.

Біля Золочівського замку, де в сталінські часи була катівня НКВД, відкриється фотовиставка архівних матеріалів. Зокрема, в ній буде представлено фотографії людей, страчених за цими мурами у червні 1941-го.

Заплановано, що 24 червня у Львові відбудеться круглий стіл істориків, присвячений подіям червня 1941 року в Західній Україні.

На 26 червня заплановані поминальні заходи в Добромилі Старосамбірського району, де в 1941-му в урочищі Саліна було страчено приблизно 3600 людей. Цьогоріч вшанування загиблих у Саліні стане одним із центральних заходів із відзначення 70-ліття тих трагічних подій.

Організатори закликають жителів Львівщини прийти на поминальні заходи із фотографіями своїх родичів чи близьких людей, які загинули в ті часи.

Олег Панькевич зазначив, що обласна рада надішле у всі обласні ради України та в дипломатичні представництва іноземних держав в Україні книгу Інни Федущак «Західноукраїнська трагедія 1941 року».
Львівська обласна та Львівська міська ради звертаються до органів влади, організацій та установ із закликом перенести розважальні заходи, які планувалися на 22-28 червня, на інші дні, зокрема, відкласти на тиждень (з 26 червня на 3 липня) святкування Дня молоді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *