ОСТАННІ НОВИНИ

До Львова приїде угорський ансамбль «Гонвед»

Львівський портал

|

 Ансамбль пісні і танцю Угорщини «Гонвед» гастролюватиме у Львові 11 червня, повідомляє прес-служба ЛОДА. Це перший візит ансамблю в Україну. На сцені Львівського національного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької ансамбль представить програму «Монархія». Початок вистави, як ми вже зазначали, о 19:00 11 червня. Закордоном її демонструють вперше. До цього моменту оцінити «Монархію» могли лише глядачі столиці Угорщини Будапешту.

Як розповів художній керівник ансамблю Золтан Журафскі програма, яку демонструватимуть львівським глядачам, є насправді танцювальною виставою, яка триває чотири години і представляє танці народів Австро-Угорської імперії. Декораціями вистави слугуватимуть великі плакати з копіями картин та малюнків відомих угорських митців.

«Це танці австрійців, угорців, румунів, євреїв, словаків, гуцулів. Наголошу, що ми лише показуємо культурне надбання, тут немає ностальгії. Ми надзвичайно втішені тим, що їдемо до України. Зокрема, я, бо народився біля кордону з Україною. Маємо надію, що зможемо отримати тут у вас досвід, зібрати матеріал для наших танців. Колись я бачив фільм «Білий птах з чорною ознакою». Він справив на мене величезне враження, вплинув на деякі постановки», – розповів Золтан Журафскі.  

Танці, які ставить ансамбль, відтворюють реальні танки своїх пращурів, тому у виконанні «Гонвед» не дотримується синхронності. У глядача складається враження, що він перебуває в угорському селі чи містечку середини минулого століття. «Наші фахівці, зокрема, мій вчитель Дьердь Мартін, колись їздили по наших селах та фільмували, як веселяться, танцюють люди. Звісно, вони танцювали, як їм підказувало серце. В одному кутку галявини танцювали так, в іншому інакше. Ми те саме відтворюємо на сцені. Додам, що костюми, національні строї для виступів ми не шиємо в Будапешті, а замовляємо безпосередньо на місці, звідки походить танець», – розповідає З. Журафскі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *