ОСТАННІ НОВИНИ

Тігіпко підготував 500 поправок до Податкового кодексу

Львівський портал

|

До кінця наступного тижня Кабінет Міністрів розгляне зміни до Податкового кодексу, розроблені експертною групою під керівництвом віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка. Про це повідомляє прес-служба урядовця.

За словами віце-прем`єра, на сьогодні експертна група підготувала понад 500 поправок до документа. А вже до кінця року буде розроблений комплексний законопроект, який дозволить внести в податкову систему глобальні зміни.

«Для більш ефективного доопрацювання кодексу ми запросили фахівців московського офісу компанії Ernst&Young. Вони допомогли виявити слабкі сторони нашого податкового законодавства. По-перше, деякі норми прописані досить нечітко. Наприклад, тільки 82 компанії можуть розраховувати на автоматичне відшкодування ПДВ, тому що умови для такого відшкодування розпливчасті. По-друге, у нас нечітко виписані податки на нерухомість, а також недостатнє навантаження на заможних громадян. Ці позиції необхідно підсилювати», – сказав С.Тігіпко.

Також, за словами віце-прем`єра, необхідно посилити контроль над трансферним ціноутворенням, щоб уникнути нелегального виведення українських капіталів за кордон, посилювати боротьбу з ухиленням від оподаткування, відмовитися від хаотичної та неефективної системи пільг.

«Ці заходи допоможуть збільшити надходження до бюжету, розширити базу оподаткування, а надалі – знизити податкове навантаження на економіку», – зазначив Сергій Тігіпко.

Однією з головних проблем податкової системи, на думку політика, є відсутність ефективної взаємодії бізнесу і влади. За його словами, підприємці відчувають себе незахищеними, у них немає впевненості, що податкові норми будуть трактуватися однаково щодо різних підприємствам у різних регіонах.

«Низка штрафів сьогодні – неадекватні порушенням, за які вони виписуються. Від репресивних норм потрібно відмовлятися, ми повинні сконцентруватися на декриміналізації податкових порушень. Крім того, у нас традиційно перевіряють всі підприємства, а потрібно переходити до ризикоорієнтованої системи контролю», – вважає Сергій Тігіпко.

Віце-прем`єр також наголосив на необхідності проведення реформи всередині самих податкових органів.

«Ми зустрічаємося з низьким рівнем юридичної, економічної і фінансової кваліфікації співробітників ДПС, відсутністю у переважної кількості інспекторів навичок економічного аналізу, слабким володінням міжнародними стандартами бухгалтерського обліку, низькою кваліфікацією при супроводі спорів у судах», – сказав Сергій Тігіпко. 

На його думку, одним із способів оптимізації податкової системи могло б стати об`єднання податкової та митної служби в рамках єдиного органу зі збору податків.
Політик зазначив, що пропозиції експертів будуть враховані у відповідному законопроекті, який підготують до кінця літа. А вже восени розпочнеться активне обговорення новацій з бізнесом і громадськістю. «До кінця року ми зможемо прийняти цей документ, при цьому буде передбачений адаптаційний період для підприємців», – сказав пан Тігіпко.

Поправки були підготовлені в результаті обговорень з асоціаціями підприємців і роботодавців за підсумками п`яти місяців дії документа. Про це заявив Віце-прем`єр-міністр України Сергій Тігіпко під час Міжнародної конференції «Податкова реформа: перезавантаження» у четвер у Києві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *