ОСТАННІ НОВИНИ

Українці їдять на третину менше, ніж європейці

Львівський портал

|

В Україні склався критично низький рівень продовольчої
безпеки населення. Нині калорійність раціону харчування пересічного українця на
25-35% менше, ніж у розвинених країнах, і становить близько 2500 ккал, тоді як
на Заході – 3300-3800 ккал. Про це йдеться в проекті закону "Про продовольчу
безпеку України", зареєстрованому у Верховній Раді.

Ініціатори законопроекту – депутати Ігор Калєтнік (КПУ), Сергій Терещук (Блок
Литвина), Віталій Борт (Партія регіонів) та Іван Сідельник (БЮТ) – пропонують
встановити критерії продовольчої безпеки України.

У проекті закону відзначено, що цей закон визначає правові, економічні,
соціальні, екологічні і організаційні засади державної політики у сфері
формування продовольчої безпеки.
У пояснювальній записці головною передумовою ухвалення пропонованого до
розробки нормативного акту називають критично низький рівень продовольчої
безпеки населення України (нині калорійність раціону харчування українця
становить близько 2500 ккал, тоді як у розвинених країнах 3300-3800 ккал). Ще
одним важливим аспектом необхідності розв’язання проблеми є необхідність
контролю якості продовольства, яку автори закону вважають головною причиною
погіршення показників життєдіяльності населення.

У законопроекті пропонується вважати граничним (пороговим) значенням індикатора
достатності запасів зерна у державних ресурсах, який визначається як
співвідношення між обсягами продовольчого зерна в державному продовольчому
резерві і обсягами внутрішнього споживання населенням хліба і хлібопродуктів в
перерахунку на зерно, його 17-відсотковий рівень, що відповідає 60 дням
споживання.

Граничним (пороговим) значенням індикатора економічної доступності продуктів,
який визначається як частка сукупних витрат на харчування у загальному підсумку
сукупних витрат домогосподарств, пропонують вважати його 50-відсотковий рівень.

Граничним (пороговим) значенням індикатора продовольчої незалежності по окремих
продуктах, який визначається як співвідношення між обсягом імпорту окремого
продукту в натуральному вираженні і місткістю його внутрішнього ринку,
пропонують вважати його 20-відсотковий рівень.

У законопроекті передбачено, що Кабінет міністрів протягом 3-х місяців з дня
публікації цього закону має розробити і прийняти Стратегію формування
продовольчої безпеки України на 2012-2020 роки.

УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *