ОСТАННІ НОВИНИ

Цимбалюк підпише Меморандум про співробітництво з ринками області

Львівський портал

|

27 січня у
Львівській ОДА відбудеться підписання Меморандуму про співробітництво між
облдержадміністрацією та ринками області. Підписання відбувається на виконання
доручення голови Львівської ОДА Михайла Цимбалюка щодо стабілізації цін на
продукти харчування. Про це повідомили у прес-службі ЛОДА.
 

Згідно з умовами
Меморандуму, керівники ринків створюють додаткові торговельні місця для
безпосередніх виробників сільськогосподарської продукції та сприяють проведенню
на територіях ринків ярмарків з продажу сільськогосподарської продукції та
продукції харчопереробних підприємств. Окрім цього, надають безпосереднім
виробникам сільськогосподарської продукції пільги зі сплати оренди за торгові
місця.
 

Облдержадміністрація,
своєю чергою: сприяє залученню виробників сільськогосподарської продукції та
підприємств харчопереробної промисловості до реалізації продукції на ринках та
здійснює заходи щодо наповнення споживчого ринку продовольчими товарами.
 

З метою
стабілізації цінової ситуації на продукти харчування на ринках Львівщини у 2010
році було проведено 269 виставок-ярмарок за участю сільгоспвиробників та
підприємств харчопереробної промисловості, на яких реалізовувалися продукти
харчування безпосередньо за цінами виробника, які були нижчими від ринкових
цін. Протягом січня 2011 року буде проведено близько 40 виставок-ярмарок.
Протягом року виставки-ярмарки будуть проводитись щотижнево у районах та містах
області.

Довідка: 

Робота, яка
проводиться обласною держадміністрацією, спрямовується на стабільне продовольче
забезпечення населення області, збалансування попиту та пропозиції, постійний
аналіз цінової ситуації та впровадження відповідного комплексу заходів щодо
недопущення необґрунтованого зростання цін на основні продукти харчування.
 

На сьогоднішній
день в області є достатні запаси зерна та борошна, про що свідчить те, що ціни
на соціально-значимі сорти хліба не зростають та залишалися стабільними з
червня 2010 року і є одними з найнижчих в Україні.
 

Рівень цін на
м’ясо свинини, яловичини, птиці на продовольчих ринках області також є значно
нижчим від середньоукраїнського показника.
 

У січні 2011 року
в області спостерігається тенденція до підвищення роздрібних цін на крупу
гречану.  Основною причиною зростання
роздрібних цін на гречку в торговельних мережах області є підвищення
оптово-відпускних цін виробниками гречки, фасувальниками та їх дистриб’юторами,
які, в основному, знаходяться за межами області (Тернопільська, Рівненська,
Дніпропетровська  області, м. Київ).
Враховуючи те, що в області, вирощуються незначні обсяги гречки та відсутні
підприємства з її переробки, облдержадміністрацією вирішено питання щодо її
поставок з ВАТ «Екор» (м. Тернопіль) за відпускною ціною 13,3 грн/кг із
встановленням торгової націнки в роздрібній мережі від 7 до 15 %.
 

Разом з тим, при
подальшому зростанні цін на крупу гречану 
облдержадміністрація вийде з пропозицією до Міністерства економічного
розвитку та торгівлі України щодо виділення з Державного матеріального резерву
України  для потреб області 500 тонн
крупи гречаної.
 

Разом з тим, на
території оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» планується
виділити окрему зону  для здійснення
торгівлі крупою гречаною безпосередніми її виробниками на пільгових умовах.
 

У зв’язку з
підвищенням виробниками олії оптово-відпускних цін на неї, з початку року
відбулось зростання роздрібної ціни на 6% 
у торговельній мережі та на ринках області.
 

У Львівській
області єдиним виробником олії торгових марок «Майола», «Соняшна», «Барвінок»,
«Пан Економ» є ПП «Оліяр», яке виробляє олію в достатньо великих обсягах і
спроможне наситити регіональний ринок олією.
 

З метою
недопущення безпідставного зростання цін на основні продукти харчування
облдержадміністрацією заплановано підписання Меморандумів порозуміння між
облдержадміністрацією, підприємствами-виробниками основних споживчих товарів,
оптовою ланкою її реалізації та підприємствами мережевої роздрібної торгівлі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *