ОСТАННІ НОВИНИ

Експерти назвали п`ять головних версій вибухів у Макіївці

Львівський портал

|

Після двох вибухів в Макіївці СБУ порушила кримінальну справу за статтею "Тероризм". Характер вибухового пристрою з`ясовується. Про це повідомив глава СБУ Валерій Хорошковський.

А джерело в МВС уточнило: "Думаю, розкриють швидко завдяки відеозапису з місця вибуху. Він вже в СБУ". Попередня версія: не політика, а лише здирництво. Її дотримується і Хорошковський. "Вибухи – це був акт залякування", – сказав глава СБУ. Між тим, експерти, яких опитали журналісти "Сегодня", схильні розглядати й інші версії.

1. Діє кримінальна група

"У виявленій на місці записці названа сума, яку сподівається отримати детонатор, – відзначає експерт зі Служби безпеки. – Тому мова може йти про чисте здирництво. А про владу в записці написав просто, щоб викликати резонанс. До речі, такі випадки, коли за допомогою загроз вибухів вимагали гроші, в історії України вже були. Просто раніше справа до терактів не доходила. Зловмисників вдавалося знешкодити ще на етапі підготовки злочину ". У той же час один з колишніх есбеушників радить стежити за подальшим розвитком ситуації – якщо вибухи триватимуть, отже, це, цілком можливо, кримінал (злочинці продовжують вимагати гроші). Якщо ні, тоді швидше за вибухами стоїть політика.

2. Реакція на перевірки КРУ

Серед простих макіївчан виникла несподівана версія: вибухи можуть бути пов`язані зі скандальною ситуацією, яка виникла у ДП "Макіїввугілля". А підірваний торговий центр і записки від невідомих терористів – тільки про людське око. Напередодні керівник КРУ України Петро Андрєєв звинуватив керівників державних підприємств "Макіїввугілля", "Донбасантрацит" у службових зловживаннях ". У ході доповіді на засіданні Кабінету міністрів у середу він зазначив, що керівники деяких підприємств вугільної галузі, зокрема "Макіїввугілля", перешкоджають проведенню перевірок ГоловКРУ. Андрєєв підкреслив, що при виявленні схем відмивання грошей ревізорів "просто виганяють за ворота. Вибухи, за чутками, мали на меті припинити перевірки, щоб виграти час і замести сліди. Втім, фахівці в цій версії сумніваються. "За моїми даними, з матеріальною діяльністю" Макіїввугілля "це жодним чином не може бути пов`язано. Це випадковість. Просто адмінбудівля ДП" Макіїввугілля "знаходиться в центрі міста, біля мерії. Мабуть, на це і розраховували злочинці", – повідомив високопоставлений чиновник в Мінвугіллі.

3. Злочинець – хворий або скривджений чоловік

Цю версію розповів екс-заступник глави МВС Михайло Корнієнко. "Я не виключаю, що вибухи могла організувати психічно нездорова людина, – розмірковує він. – Наприклад, наркоман, який гостро потребує грошей, або просто ображений на владу бізнесмен, який заборговував банку. На користь цього припущення говорить той факт, що, за неперевіреною інформацією, злочинець використовував гірничу вибухівку. Адже її можна вкрасти. А вкрасти – це набагато простіше, ніж виготовити самому ".

4. У всьому винні націоналісти

Фахівці також не скидають з рахунків і політичне підґрунтя, того що сталося. Нагадаємо, що раніше ображені тим, що Бандеру позбавили звання Героя України, вкрай праві радикали вже робили різкі заяви. Так, наприклад, один з депутатів Львівської міськради від "Свободи" заявив: "Наша бандерівська армія перейде Дніпро, дійде до Донецька і викине "синьожопу банду". Але експерти сумніваються, що націоналісти готові перейти від слів до справи. "Так, ці хлопці заявляють, що у них є воєнізовані організації, – говорить один з колишніх керівників Зовнішньої розвідки України. – А також про те, що мають тісні зв`язки з чеченськими терористами. Але ми роками спостерігали за діяльністю та можливостями націоналістів і прийшли до висновку, що реальної загрози вони не становлять. Та й зв`язки з кавказцями не настільки тісні, як вони говорять. Хоча повністю скидати радикалів з рахунків, звичайно, не можна. Адже зараз тема про те, що з владою потрібно розібратися силовими методами, в націоналістичному інтернет -співтоваристві мусується дуже активно ".

5. У всьому винна влада

На версію про те, що вибухи влаштувала сама влада вже натякнула Юлія Тимошенко. "У світі непогано відпрацьована технологія, коли явні негаразди діючої влади прикривають незрозумілими вибухами", – сказала Тимошенко. "На користь цієї версії говорить той факт, що вибухи були раннім ранком і ніхто не міг постраждати, – вважає один з колишніх високопоставлених співробітників СБУ. – Зараз владі потрібно розібратися з правими радикалами. Як їх знешкодити? Дуже просто. Знайти зручний привід, який дозволить посадити лідерів націоналістів у в`язницю. Наприклад, вибухи в Макіївці ". Але інший колега співрозмовника спростовує ці припущення. "Владі однозначно невигідно створювати терористичний прецедент в країні, – вважає він. – Адже таким чином вона своїми руками очорнює репутацію нашої держави і відштовхує інвесторів напередодні Євро-2012! Створює в людях невпевненість в тому, що вона може забезпечити стабільність".

Як відомо, у четвер вранці в Макіївці пролунали два вибухи – біля торгового центру і біля центрального входу в адміністративну будівлю держпідприємства "Макіїввугілля". Унаслідок вибухів постраждалих немає. Поблизу одного з місць вибуху на стіні був виявлений прикріплений конверт, в якому містилася вимога виплатити велику суму грошей "від людей, які відомі в Макіївці". Гроші в результату не заплатили. Вибухів так і не сталося. Влада заспокоює мешканців Макіївки, що все контролюється.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *