ОСТАННІ НОВИНИ

Українська родина на квартиру мусить збирати гроші понад 20 років

Львівський портал

|

Середньостатистичній українській родині треба заощаджуваити на квартиру мінімум 22 роки. Про це свідчить динаміка цін на нерухомість за останній рік і рівень платоспроможності населення. "За нашими підрахунками, середньостатистичній українській родині треба збирати близько 20-22 років, при тому, що 100% сімейного доходу відкладати. Якщо припустити, що 50% доходу витрачається на їжу та інше, то необхідно не менше 50 років", – пояснив виданню "Дело" фахівець з маркетингу SV Development Сергій Костецький.
У якості основної міри розрахунку доступності житла використовувалося співвідношення вартості нерухомості до прибутків населення. Цей показник враховує відповідність ціни на умовний середній будинок або квартиру до середнього доходу сім`ї після сплати усіх податків і виражається кількістю років, необхідною для придбання власного житла. Середня вартість квартири в Україні бралася з розрахунку 60 тисяч євро, середній річний дохід – 2,8 тисячі євро.

"На сьогодні найоптимальніше співвідношення ціна/дохід спостерігається в США, в Марокко при мінімальній зарплаті і досить високій ціні на нерухомість період накопичення максимальний", – продовжує Костецький.

І справді, за оцінками експертів компанії EVANS саме США лідирує в рейтингу країн з найдоступнішою нерухомістю для жителів. Так, середня вартість житлової нерухомості в цій країні дорівнює 95,5 тисячам євро. А середній річний дохід сім`ї – 35,3 тисячі євро. Після підрахунків нескладно визначити, що придбати квартиру пересічний американець може вже через 2,7 року роботи. Це у вісім разів швидше, ніж житель України.

На другому місці за доступністю нерухомості йде Домініканська Республіка (середня вартість житлової нерухомості – 33,5 тисяч євро; середній річний дохід сім`ї – 9,5 тисяч євро). На другому місці рейтингу – Домініканська Республіка. Здійснити мрію про купівлю квартири домініканець може, відкладаючи середню зарплату впродовж 3,5 років.

Замикає трійку лідерів Чилі, де середня вартість житлової нерухомості – 45,8 тисяч євро; середній річний дохід сім`ї – 11,3 тисяч євро). Жителеві країни треба працювати 4,05 року для того, щоб купити квартиру у своєму регіоні.

Формула дуже проста – чим вище дохід на родину на рік і чим дешевше нерухомість у певній країні, тим швидше сім`я зможе її купити. "В Україні за останніх 2 роки співвідношення ціна/дохід істотно помінялося в меншу сторону. Наприклад, у 2008 році пересічному українцеві необхідно було збирати на квартиру мінімум 30 років, сьогодні 20-22 роки (якщо нічого не їсти). Тобто падіння цін на нерухомість набагато істотніше, ніж зниження рівня заробітної плати в період кризи", – розповів Костецький.

На думку гравців ринку в найближчі десять років ситуація в Україні істотно не зміниться.

Але є в світі країни, де на квартиру доведеться збирати майже 70 років. Не пощастило марокканцям, де середня вартість житлової нерухомості – 144,8 тисяч євро, а от середній річний дохід родини лише 2,1 тисячі. Тут плани про придбання нерухомості близькі до нездійсненної мрії. Адже для цього жителеві Марокко доведеться заощаджувати 67,5 років.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *