ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові запрезентують документальний фільм про єпископа УГКЦ

Львівський портал

|

У Львівському палаці мистецтв 23 грудня відбудеться презентація документального фільму «Володимир Стернюк: служіння в підпіллі». Фільм висвітлює життя підпільного єпископа Української греко-католицької церкви Володимира Стернюка, який протягом 20 років очолював заборонену церкву в Україні, повідомляє прес-служба Львівської міської ради.
В умовах переслідування митрополит зумів виховати ціле покоління молодих священиків, а на переломі 80-90-х років ХХ століття, вивести Греко-католицьку церкву з підпілля.

«Володимир Стернюк: служіння в підпіллі» є наступною стрічкою із циклу документальних фільмів присвячених долі УГКЦ у XX столітті. Це спільний проект рекламно-продюсерського центру «Стар-ТВ» та Львівської Архієпархії УГКЦ, який створено за сприяння Львівської міської ради та меценатської підтримки Тараса Керницького та Ігоря Назаркевича.

У фільмі зібрані свідчення близьких співробітників, його вихованців-священиків з підпільної семінарії, підпільного єпископа УГКЦ Юліана Вороновського. Віднайдено двох свідків, які перебували в одній камері з майбутнім єпископом, під час його ув`язнення у 1947 році, записане інтерв`ю з викладачем медичного училища, в якому навчався Володимир Стернюк після повернення із заслання.

Автори акцентують увагу на твердій позиції Митрополита у стосунках з контролюючими органами Радянського союзу. Розповідають про методи тиску та провокації, які застосовувало КГБ щоб змусити кир Володимира зректися архиєрейського уряду.

У стрічці використано матеріали з архіву митрополита Володимира Стернюка, з фондів Інституту Історії церкви УКУ, Музею історії Релігії та численних приватних збірок. Демонструються унікальні фото з 50-х років, коли кир Володимир працював фельдшером швидкої допомоги, та відеозапис підпільних священичих свячень, здійснених Митрополитом Стернюком у 1988 році.

Фільм розповідає про труднощі, з якими зустрівся провід УГКЦ в часи легалізації та описує роль 83 літнього митрополита в переговорах з Московським патріархатом та радянською владою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *