ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській області ціни на харчі одні з найнижчих в Україні

Львівський портал

|



Під головуванням
першого заступника Міністра економіки України Анатолія Максюти відбулася
селекторна нарада з питань цінової ситуації на споживчому ринку країни. Від
облдержадміністрації у нараді взяв участь заступник голови Львівської ОДА
Геннадій Дмитренко. Про це інформує прес-служба Львівської ОДА.

В ході наради Г.
Дмитренко зазначив, що Львівська область займає одне з останніх місць в Україні
по рівню зростання цін на продукти харчування.

За його словами, у І
декаді грудня  спостерігалось зростання
цін :

Реклама партнерів

на підприємствах
торгівлі на:

– крупу гречану
  на 1 % 
– з 10,15 до 10,25 грн/кг  (27
місце по Україні);

  цукор – 
на 1 % – з 8,15 до 8,23 грн/кг (27 
місце по Україні);

– яйця курячі – на 1
% – з 6,25 до 6,30 грн/кг.       

на ринках:

– крупу гречану
  на 3 % – з 10,70 до 11,00 грн/кг;       

  молоко – 
на 1 % – з 4,95 до 5,00 грн/кг;   

  масло – на 1 % – з 39,20 до 39,60
грн/кг;   

  яйця курячі – на 1 % – з 6,40 до 6,45 грн/кг
(26 місце по Україні);

  капуста – 
на 3 % – з 3,20 до 3,30 грн/кг (26 місце по Україні);

  буряк – на 1% з 3,67 до 3,70 грн/кг;          

  цибуля – на 1 % з 4,45 до 4,50  грн/кг.          

Основними причинами
підвищення цін, за словами заступника голови ЛОДА, було зростання
оптово-відпускних цін виробників продукції та росту торговельної надбавки.

Нижчими за середні
роздрібні ціни по Україні в підприємствах торгівлі області є ціни на: борошно,
макаронні вироби,  крупу гречану, молоко,
сметану, масло, олію, цукор.

На ринках: м`ясо
яловичини, м`ясо свинини, м`ясо птиці, сало, яйця курячі, картоплю, капусту.

Станом на 10.12.10
Львівська область за рівнем цін на основні сорти хліба займала:

– хліб з борошна з
І-го сорту: 24 місце;

– хліб
житньо-пшеничний: 21 місце;

– хліб з борошна
вищого сорту: 23 місце.

«Робота, яка
проводиться обласною держадміністрацією, спрямовується на стабільне продовольче
забезпечення населення області, збалансування попиту та пропозиції, постійний
аналіз цінової ситуації та впровадження відповідного комплексу заходів щодо
недопущення необґрунтованого зростання цін на основні продукти харчування. На
даний час в повній мірі використані надані Урядом повноваження щодо регулювання
цін на основні продовольчі товари», – наголосив Г. Дмитренко.

Так, в межах
повноважень, наданих постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.96 року №
1548, з метою стабілізації цінової ситуації на регіональному споживчому ринку,
розпорядженням голови облдержадміністрації від 30 жовтня 2007 року № 1142 “Про
регулювання цін на окремі продовольчі товари” (із змінами внесеними
розпорядженням голови облдержадміністрації від 19 травня 2008 року №453/0/5-08)
в області запроваджено державне регулювання цін на продукти харчування для всіх
суб’єктів господарювання незалежно від форм власності,
зокрема:

– встановлено
граничний рівень рентабельності до 5% виробництва борошна пшеничного вищого,
першого і другого ґатунків, борошна житнього обдирного, хліба вагою більш як 500 грамів з борошна
пшеничного вищого, першого і другого сорту та їх суміші, борошна житнього та
суміші борошна пшеничного та житнього простої рецептури (борошно, дріжджі,
сіль, вода) без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів, а також хліба і
хлібобулочних виробів для діабетиків;

– для роздрібної
торговельної мережі встановлені граничні торговельні надбавки в розмірі не вище
15% до оптової ціни виробника (митної вартості) на борошно, хліб і хлібобулочні
вироби (крім хліба масових сортів), макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину,
свинину і м`ясо птиці, ковбасні вироби варені,

молоко, сир, сметану,
масло вершкове, олію соняшникову та яйця курячі;

– запроваджено
декларування зміни оптово-відпускних цін на борошно пшеничне вищого, першого і
другого ґатунків, борошно житнє обдирне, яловичину, свинину, м’ясо птиці,
ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, яйця курячі,
цукор та олію соняшникову у разі, коли такі ціни збільшуються протягом місяця
більш як на 1%.

 З набранням чинності постанови Кабінету
Міністрів України від 6 серпня  2008 року
№ 709 “Про внесення змін до Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на
продовольчі товари” змінено процедуру декларування зміни оптово-відпускних цін
на продовольчі товари, конкретизовано перелік товарів, що підлягають декларуванню
та розширено перелік документів, що подаються виробниками на розгляд. Головне
управління економіки, діючи в рамках чинного законодавства та в межах повноважень,
наданих постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2008 року № 709, як
уповноважений орган погоджує декларації змін оптово-відпускних цін на
продовольчі товари за умови дотримання суб’єктами господарювання
вищезазначеного Порядку та подання ними висновків Державної інспекції з
контролю за цінами у Львівській області щодо економічного обґрунтування рівнів
оптово-відпускних цін на продовольчі товари, зміни на які підлягають
декларуванню.

Рішення щодо зміни
оптово-відпускних цін приймає комісія з врегулювання проблемних питань на
споживчому ринку та тарифно-ціновій політиці. У разі незгоди з підвищенням цін
та порушенням Порядку декларування, керуючись ст. 10 Закону України “Про ціни
та ціноутворення”, подані для розгляду матеріали повертаються на доопрацювання
суб’єктам господарювання.

«З метою стабілізації
цінової ситуації на продовольчому ринку області підписано Меморандуми про
співробітництво між Львівською облдержадміністрацією, суб’єктами господарювання
– виробниками борошна і хліба; виробниками, фасувальниками та постачальниками
цукру; виробниками молока, молокопродукції, масла вершкового і підприємствами
роздрібної торгівлі. З метою зниження цін на сільськогосподарську продукцію та
продукцію харчопереробних підприємств головою Львівської
облдержадміністрації  дано доручення
головам районних державних адміністрацій (від 16.07.10 за №73/0/6-10) щодо
проведення на території районів виставок-ярмарок з продажу
сільськогосподарської продукції та продукції місцевих підприємств
харчопереробної промисловості», – наголосив заступник голови ЛОДА.

Г. Дмитренко також
додав, що протягом листопада та першої декади грудня 2010 року, на виконання
зазначеного доручення, проведено 90 виставок-ярмарок з продажу
сільськогосподарської продукції та продукції харчопереробних підприємств.

«Аналіз цінових
спостережень засвідчує про значну ефективність зазначених заходів. Так, рівень
роздрібних цін на ярмарках, які відбулися, є значно нижчими від середніх
роздрібних цін, які склалися в області», – підкреслив він.

Крім того, відповідно
до доручення голови облдержадміністрації від 28 вересня 2010 року №120/0/6-10 в
області працювала робоча група у складі головного державного санітарного лікаря
Львівської області, голови територіального відділення Антимонопольного комітету
України у Львівській області, Державної податкової адміністрації у Львівській
області, Державної інспекції з контролю за цінами у Львівській області та
управління у справах захисту прав споживачів у Львівській області з проведення
комплексних перевірок торговельних мереж щодо ситуації на основні соціально
значимі продукти харчування.

«За період з 24
вересня по 2 грудня п.р. здійснено 156 спільних перевірок щодо дотримання
державної дисципліни цін на ринку продовольства. У 151 із перевірених
підприємств, що становить 96,8%, встановлені факти порушення державної
дисципліни цін. Загальна сума необґрунтовано отриманої виручки склала 91,5
тис.грн. На 92 посадові особи, відповідальні за формування цін, складено
протоколи про адміністративне правопорушення. Суб’єктам господарювання, в яких
встановлено порушення державної дисципліни цін, надано 130 приписів про
приведення цін у відповідність до вимог чинного законодавства, тобто до
економічно обґрунтованих. За наслідками перевірок попереджено обрахування
споживачів з розрахунку на рік  на
суму   301,6 тис. грн», – додав Г.
Дмитренко.

Він також нагадав, що
відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 8 листопада 2010
року №1293/0/5-10 в області затверджена Концепції функціонування соціальних
магазинів для обслуговування малозабезпечених верств населення, першочергові
заходи з її виконання та Положення про соціальний магазин.

 Основною метою Концепції є розв’язання
соціальних проблем в частині забезпечення соціально незахищених верств
населення регіону високоякісними товарами за доступними цінами через мережу
діючих торговельних підприємств або новостворених.

«З метою аналізу
цінової ситуації на споживчому ринку області та попередження недопущення
необґрунтованого підвищення цін, головним управлінням економіки та інвестицій
облдержадміністрації щотижнево проводиться моніторинг середніх роздрібних цін
на основні продовольчі товари у підприємствах торгівлі та на ринках області.
Окрім цього, щотижнево проводиться моніторинг цін на основні споживчі товари у розрізі
окремих торгових марок у супермаркетах та на ринках м. Львова», – наголосив Г.
Дмитренко.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.