ОСТАННІ НОВИНИ

Під Верховною Радою спалили проект Житлового кодексу

Львівський портал

|

13 грудня біля Верховної ради представники громадських організацій провели символічне спалення проекту Житлового кодексу. Вишикувавшись у чергу, вони відправляли до імпровізованої пічки дрова у вигляді сторінок документу.У такий спосіб учасники акції висловили протест проти намірів найближчим часом ухвалити проект Житлового кодексу в другому читанні, повідомили у русі добровольців "Простір свободи".

Під час акції був оприлюднений Маніфест проти житлового рабства, який уже підписали понад 20 громадських організацій. Збір підписів оголошено відкритим: вимогу до влади відмовитися від спроб "закріпачити мільйони українців і позбавити їх права розпоряджатися їхньою ж власністю" можуть підписати всі охочі.

"Житловий кодекс – незрівнянно небезпечніший за Податковий, Трудовий та інші кодекси, які поспіхом штампує нинішня влада. У разі його прийняття мільйони українців стануть безправними кріпаками й беззахисними боржниками у власних помешканнях. Проект Житлового кодексу передбачає, що кожен власник квартири зобов`язаний укласти угоду з управляючою компанією, яка викачуватиме з нього гроші", – йдеться у Маніфесті.

"Зробити нас безправними кріпаками на власній землі, у власних квартирах та будинках ми нікому не дозволимо", – підсумовують автори документи.

"Радянський Житловий Кодекс застарів і його треба скасувати. Але Україна чудово обійдеться без Житлового кодексу взагалі, як обходиться вся Європа. Потрібно внести зміни до Цивільного кодексу й кількох законів, які забезпечать нормальний ринок житлово-комунальних послуг, відповідальність надавачів цих послуг і можливість власників квартир самим вирішувати, як управляти своєю власністю", – заявив у виступі на акції співкоординатор Руху добровольців "Простір свободи" Роман Зінченко.

За його словами, "проект Житлового Кодексу не вирішує жодну з цих проблем, зате нав`язує всій країні житлове рабство, тому єдине місце, куди його можна відправити – це пічка".

Нагадаємо, Верховна рада відклала розгляд Житлового кодексу на 2011 рік. Скандальний проект містить чимало спірних положень, що обмежують права кожного громадянина.

Зокрема, документ передбачає можливість примусового відселення боржників, а також необмежені штрафи за прострочення оплати комунальних послуг. Виселяти без згоди зможуть і тих, хто не в силах своєчасно виплачувати банківський кредит за своє житло.

Також владі хочуть дозволити примусово виселяти мешканців з будинків, які підлягають реконструкції або йдуть під знос, без їхньої згоди.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *